latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна /

Министар одбране и амбасадорка Француске посетили Центар за симулације и учење на даљину

Министар одбране Братислав Гашић и амбасадорка Републике Француске у Београду Кристин Моро посетили су данас Центар за симулације и учење на даљину Војне академије.

Током данашњег обиласка, министар Гашић и амбасадорка Моро били су у прилици да чују нешто више о Центру, као и о његовом значају у систему одбране, о употреби симулационих програма, као и да виде учионице у којима се обавља тренинг.

Према речима начелника Центра за симулације и учење на даљину Војне академије пуковника Горана Шимића, 2010. године француско министарство одбране донирало је софтвер за конструктивне симулације„Јанус“ чија је вредност 500 хиљада евра, а након пола године од донације овај центар је постао у потпуности оперативан за његово коришћење. Француска страна, такође, обучава операторе софтвера, али и пружа техничку подршку за његово одржавање.

Тај вид симулација, како је објаснио пуковник Шимић, омогућава увежбавање тимова и појединаца у доношењу одлука, коришћењу процедура у командовању, извештавању, обавештавању, захтевању подршке и употреби комуникационих средстава. Најновија верзија софтвера, додао је, омогућава симулацију поплава, што је веома важно када је реч о трећој мисији наше војске.

Центар је формиран у оквиру билатералне војне сарадње између министарстава одбране Републике Србије и Републике Француске, са циљем да се симулације уведу у наставно-образовни процес на различитим нивоима школовања у Војној академији.

HorSeparator
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна