latinica | english
Вести

Прелиминарни списак кандидата који су успешно реализовали селекцију за упис у Војну академијуОдржана завршна вежба кадета "Дипломац 2020"Увид јавности докторске дисертације кандидата Дејана ЂорђевићаИзбор и поновни избор у звање наставника вештина и сарадника на Војној академијиИнтерни конкурс за избор лица у звање наставника вештина Војне академијеОбавештење о допунском термину другог дела селекције кандидата из грађанства за упис у Војну академијуМинистар Вулин на полигону „Тител“: Наше реке и наша језера неће бити без одговарајуће заштитеУвид јавности докторске дисертације кандидата Љубомира ДуловићаМинистар Вулин: Захваљујући врховном команданту Војске Србије, наше ваздухопловство поново може да штити наше небоУчешће на видео конференцији Форума Европских средњих војних школаСве вести

Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна /

Успешно изведена вежба "Дипломац 2015"

Кадети и кадеткиње завршне године 136. класе Војне академије данас су на интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“ крај Ћуприје успешно извели тактичку вежбу са бојним гађањем "Дипломац 2015". На тај начин практично су показали шта су научили током четворогодишњег школовања и потврдили да су спремни за извршавање најсложенијих задатака које доноси официрски позив за који су се определили.

Извођењу вежбе присуствовали су в.д. помоћника министра одбране за људске ресурсе Милош Јанковић, начелник Војне академије генерал–мајор Горан Зековић са сарадницима, начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба ВС (Ј-7), бригадни генерал Маринко Павловић, представници Министарства одбране, Команде Копнене војске, Команде за обуку и логорског простора.

Циљ „Дипломца 2015“ и вишедневног логоровања кадета завршне године модула пешадије, оклопних јединица и телекомуникација на полигону „Пасуљанске ливаде“ било је њихово практично овладавање садржајима познавања и употребе наоружања, опреме и тактике свог рода и службе, као и оспособљавање за командовање одељењем односно вода.

Вежба је започела приказом одржавања везе на телекомуникационом центру бригаде КоВ, да би, потом, будући команданти вода и нишанџије приказали рад тенковског и механизованог вода на припреми за марш и борбу.

Најатрактивнији део „Дипломца 2015“ биле су тактичке вежбе бојног гађања по теми „Ојачани стрељачки вод у одбрани са преласком у напад“ и „Ојачани тенковски вод у нападу из покрета“. Током првог сегмента кадети рода пешадије успешно су одговорили на постављену тактичку ситуацију на терену и неутрализовали непријатељска средства и живу силу. Командири одељења успешно су презентовали издавање команди за извршење гађања и извлачење стрељачких одељења са основног на резервне положаје.
Кадети оклопних јединица приказали су увођење тенковског вода у борбу и сасређено дејство тенкова по уоченом циљу, уз успешни приказ дејства против ловаца тенкова и противоклопних хеликоптера.

Честитајући кадетима успешну реализацију вежбе с бојним гађањем начелник Војне академије генерал–мајор Горан Зековић истакао је да је то круна обучавања кадета 136. класе.

– Имали смо прилике да видимо увежбаност и ефектно и корисно дејство вода, уз одличне ефекте ватре. Методологија рада кадета била је изврсна, што је добра порука уочи њиховог преузимања дужности командира вода – рекао је генерал Зековић и, као посебно значајну, нагласио чињеницу да су кадети у свим послугама и посадама били апсолутно заступљени, од послужиоца, преко командира одељења до командира вода, што је драгоцено искуство за почетне дужности у трупи.

Кадете завршне године свих студијских програма Војне академије, после данашње вежбе, очекују испити и завршетак дипломског рада, да би крајем лета, испред Скупштине Републике Србије, били свечано промовисани у чин потпоручника Војске Србије.

HorSeparator
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна