latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Успешно изведена вежба "Дипломац 2015"

Успешно изведена вежба "Дипломац 2015"

Кадети и кадеткиње завршне године 136. класе Војне академије данас су на интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“ крај Ћуприје успешно извели тактичку вежбу са бојним гађањем "Дипломац 2015". На тај начин практично су показали шта су научили током четворогодишњег школовања и потврдили да су спремни за извршавање најсложенијих задатака које доноси официрски позив за који су се определили.

Извођењу вежбе присуствовали су в.д. помоћника министра одбране за људске ресурсе Милош Јанковић, начелник Војне академије генерал–мајор Горан Зековић са сарадницима, начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба ВС (Ј-7), бригадни генерал Маринко Павловић, представници Министарства одбране, Команде Копнене војске, Команде за обуку и логорског простора.

Циљ „Дипломца 2015“ и вишедневног логоровања кадета завршне године модула пешадије, оклопних јединица и телекомуникација на полигону „Пасуљанске ливаде“ било је њихово практично овладавање садржајима познавања и употребе наоружања, опреме и тактике свог рода и службе, као и оспособљавање за командовање одељењем односно вода.

Вежба је започела приказом одржавања везе на телекомуникационом центру бригаде КоВ, да би, потом, будући команданти вода и нишанџије приказали рад тенковског и механизованог вода на припреми за марш и борбу.

Најатрактивнији део „Дипломца 2015“ биле су тактичке вежбе бојног гађања по теми „Ојачани стрељачки вод у одбрани са преласком у напад“ и „Ојачани тенковски вод у нападу из покрета“. Током првог сегмента кадети рода пешадије успешно су одговорили на постављену тактичку ситуацију на терену и неутрализовали непријатељска средства и живу силу. Командири одељења успешно су презентовали издавање команди за извршење гађања и извлачење стрељачких одељења са основног на резервне положаје.
Кадети оклопних јединица приказали су увођење тенковског вода у борбу и сасређено дејство тенкова по уоченом циљу, уз успешни приказ дејства против ловаца тенкова и противоклопних хеликоптера.

Честитајући кадетима успешну реализацију вежбе с бојним гађањем начелник Војне академије генерал–мајор Горан Зековић истакао је да је то круна обучавања кадета 136. класе.

– Имали смо прилике да видимо увежбаност и ефектно и корисно дејство вода, уз одличне ефекте ватре. Методологија рада кадета била је изврсна, што је добра порука уочи њиховог преузимања дужности командира вода – рекао је генерал Зековић и, као посебно значајну, нагласио чињеницу да су кадети у свим послугама и посадама били апсолутно заступљени, од послужиоца, преко командира одељења до командира вода, што је драгоцено искуство за почетне дужности у трупи.

Кадете завршне године свих студијских програма Војне академије, после данашње вежбе, очекују испити и завршетак дипломског рада, да би крајем лета, испред Скупштине Републике Србије, били свечано промовисани у чин потпоручника Војске Србије.

HorSeparator
Пријава аранжмана на 51. СП Копаник, зимска сезона 2019/2020. године
Претраживање
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна