latinica | english
Вести

Прелиминарни списак кандидата који су успешно реализовали селекцију за упис у Војну академијуОдржана завршна вежба кадета "Дипломац 2020"Увид јавности докторске дисертације кандидата Дејана ЂорђевићаИзбор и поновни избор у звање наставника вештина и сарадника на Војној академијиИнтерни конкурс за избор лица у звање наставника вештина Војне академијеОбавештење о допунском термину другог дела селекције кандидата из грађанства за упис у Војну академијуМинистар Вулин на полигону „Тител“: Наше реке и наша језера неће бити без одговарајуће заштитеУвид јавности докторске дисертације кандидата Љубомира ДуловићаМинистар Вулин: Захваљујући врховном команданту Војске Србије, наше ваздухопловство поново може да штити наше небоУчешће на видео конференцији Форума Европских средњих војних школаСве вести

Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна /

Промовисани најмлађи официри Војске Србије


Promocija najmlađih oficira Vojske SrbijeНајмлађи потпоручници Војске Србије промовисани су данас на свечаној церемонији испред Дома Народне скупштине, а прве официрске чинове понеће 157 кадета и кадеткиња 136. класе Војне академије и 17 из 1. класе Медицинског факултета ВМА. Посебан куриозитет овогодишње свечаности, која се у престоници одржава већ деценију уназад, је да су први пут у историји војног школства најбољи успех оствариле три кадеткиње.

Већ традиционално, председник Републике Србије Томислав Николић уручио је сабље најбољима у рангу - Бојани Регодић (9,84), Јелени Пековић (9,74) и Иви Станковић (9,65), које су све завршиле студијски програм Логистика одбране, модул финансије, и стекле звање дипломираног инжењера логистичког инжењерства.

Најбољим кадетима Медицинског факултета ВМА министар одбране Братислав Гашић уручио је парадне бодеже, а најуспешнијим Promocija najmlađih oficira Vojske Srbijeкадетима вида Копнене војске и Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране пиштоље са посветом уручио је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Промоцији потпоручника присуствовали су државно и војно руководство, представници дипломатског кора, верских организација, бројни гости из земље и иностранства, многобројни грађани, међу којима и породице и пријатељи најмлађих кадета.

Честитајући први официрски чин кадетима 136. класе Војне академије постројених последњи пут у звању кадета, у име свих грађана Србије, председник Николић им је пожелео да чинове носе на понос наше отаџбине.
- Од данас је Војска Србије ојачана најмлађом генерацијом потпоручника, наших кћери и синова који су изабрали да им животни позив буде часно и несебично служење отаџбини. Доданашња децо, завршетком школовања у коме сте чували и неговали једну од најславнијих образовних традиција своје земље, преузимате место славних предака чије јунаштво, победе, слободарске идеје, јединствене војничке подвиге баштините као непресушни извор снаге и поноса. Већ данас постајете узор генерацијама које тек долазе, са којима ћете нам у будућности обезбедити мир у слободној, успешној, у сваком смислу напредној Србији – нагласио је председник Николић додајући да је на њима да на даље чување остави Србију бољу од оне коју је наследио.

Promocija najmlađih oficira Vojske SrbijeПрема председниковим речима, већ 165 година Војна академија је најбољи пример сталног напретка и бољитка, сваке године све савременија, не дозвољавајући да је живот и савремене педагошко-научне тековине превазиђу.

- Свакодневни изазови и доношење важних одлука очекују вас већ од првог радног дана који ћете провести на својој почетној официрској дужности. Од ваше умешности и стеченог знања зависиће успешно извршење постављеног задатка, а истовремено се подразумева да ћете бити у потпуности одговорни и за безбедност људи који су под вашом командом. Одговорност према тим људима, као и одговорност према Србији као држави, вредности су које су током школовања на Војној академији дубоко усађиване у вашу свест, и зато сам сигуран да ћете знати да решите и најтеже проблеме које живот постави пред вас – поручио је председник Николић.

Говорећи о Војсци Србије данас, председник Републике је истакао да наша Војска с правом ужива највеће поверење грађана, а из године у годину војна професија једна је од најпожељнијих за младе људе у Србији.

- Припадници наше Војске својим ангажовањем у мировним мисијама, улажући напор за достизање светског мира на више светскихPromocija najmlađih oficira Vojske Srbije кризних жаришта, заслужили су похвале од стране међународних институција. Њихово присуство на таквим местима све је значајније и постаје све приметније, што има огроман значај у остваривању укупних спољнополитичких интереса наше земље – оценио је председник Николић и поручио промовисаним официрима:
- Будите храбри, једнако одважни, сво своје знање, сваку вештину ставите у службу отаџбине, чувајте мир, слободу, доприносите напретку Србије и подизању њеног угледа у свету.

Начелник Војне академије генерал-мајор Горан Зековић је истакао да је реч о класи са високом просечном оценом, коју одликују месеци проведени на обуци и у јединицама, бројна учешћа у спортским такмичењима у земљи и иностранству и мноштво међународних и јавних активности где су са поносом представљали нашу војску и земљу.

- Кадети Војне академије школовани су под геслом „Знање је наше оружје“ и „Част је наша имовина“, као достојни следбеници својих предака. И у годинама које следе они ће потврдити своја знања, личну спремност и наша очекивања. Драги кадети, а од данас најмлађи официри Војске Србије, будите узвишени и поносни, спремни на изазове војничког позива, будите пуни јунаштва, али и чојства, јер „Ко сме тај може, ко не зна за страх тај иде напред! “ – поручио је начелник Војне академије.

Према његовим речима, Војна академија, високообразовна установа Универзитета одбране, са вишедеценијском традицијом у образовању официра за одбрану наше земље, и ове је године извршила све задатке.

Обраћајући се у име колега из 136. класе, најбоља међу њима, потпоручница Бојана Регодић, истакла је да је клPromocija najmlađih oficira Vojske Srbijeаса којој припада на путу до промоције у чин потпоручника остварила велике резултате.

- Србија је нашој генерацији указала безгранично поверење повезано са огромном чашћу и љубави. Сада ми уверавамо Србију да ћемо све своје способности и знање уложити у очување и напредак наше отаџбине Србије – нагласила је потпоручница Регодић.

Она је додала да школовање на Војној академији захтева много труда, рада и да они данас не би стајали овде без професора који су несебично преносили своја знања.

- Осећам велику част због уручене сабље која је потврда рада и залагања током мог школовања. У раду ће знање бити моје оружје, а сабљу ћу носити часно. Колеге потпоручници, желим вам сву срећу, здравље и успех у каријери и животу. Поносна сам што сам била део 136. класе. Хвала вам – поручила је Бојана.

Поздрав најмлађим колегама упутио је и пилот мајор Александар Маринковић, из једног од ваздухоплова који су налетима увеличали данашњу свечаност.

- Служите часно своме народу и будите понос отаџбине. Живела Србија! – поручио је мајор Маринковић.

Уз авијацију Војске Србије, у програму свечаности учествовао је и Уметнички ансамбл Министарства одбране ''Станислав Бинички'', Репрезентативни оркестар Гарде, као и ансамбл „Коло“.

HorSeparator
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна