latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Свечана академија поводом 60 година Школе националне одбране

Свечана академија поводом 60 година Школе националне одбранеУ Дому Гарде на Топчидеру вечерас је одржана свечана академија поводом обележавања 60 година Школе националне одбране. Свечаности су присуствовали министар одбране Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници законодавне, извршне и судске власти, представници Министарства одбране и Војске Србије, страни војни представници, као и многобројни гости из академских и установа културе.

Честитајући на значајном јубилеју, министар Гашић је истакао да је Школа националне одбране, осим пружања потребних знања за професионално и одговорно извршавање задатака из све три мисије наше војске, проширила свој делокруг и омогућила усавршавање представницима Владе Републике Србије, као и експертима за поједине области из других структура.

- Квалитетни наставни програми и усавршавање у Школи националне одбране, уз коришћење светских искустава у области војног школства, техничком модернизацијом и развојем образовних метода, средство су за стицање знања ради проналажења адекватног одговора на изазове, са којима се као држава суочавамо. Школа националне одбране постоји због потреба Србије и њеног система безбедности и одбране, истакао је министар Гашић, подсећајући на богату историју те војношколске установе у којој су се од оснивања високи војни руководиоци школовали да постану носиоци одлучивања на оперативном и стратегијском нивоу.
Према његовим речима, образовањем у тој Школи, изграђује се идентитет официра, лидера, часног, оданог, оспособљеног и спремног за интелектуалне и етичке изазове официрског позива у служби отаџбине.

- Тиме она доприноси укупном развоју капацитета Војске Србије, која је поуздан партнер армијама других земаља у сузбијању свих могућих облика угрожавања безбедности. Официри на свим облицима усавршавања, међу којима има и припадника страних оружаних снага, се оспособљавају за рад у међународном окружењу, успешну сарадњу са другим армијама света у процесу успостављања мира у свету и борбе против тероризма и организованог криминала, чиме се на најбољи начин промовише наша Војска и наша држава – оценио је министар одбране нагласивши да ће руководиоци те Школе истрајати на путу који је одређен још приликом њеног оснивања.

Обраћајући се полазницима Школе националне одбране, министар Гашић је поручио да они улазе у круг људи који ће у наредној деценији политички или професионално бити одговорни за развој система безбедности.

Начелник Школе националне одбране пуковник професор др Мирослав Талијан, истакао је да су радно-свечаним обележавањем овог јубилеја, представници те школе хтели да укажу да оно што је српска војска била и остала, респективна снага не само у нашем региону и увек на првом месту по угледу у народу, није само продукт генетског војничког кода њених припадника, већ и чињенице да је формирањем наше војске успостављена обука и школовање њених војника и старешина.

- Едукација наше војске била је јако потребна и веома успешна, како у тешким временима попут данашњег, тако и током рата. У позадини борбених дејстава и на слободној територији, се баш за наменске и конкретне ситуације учило, а на фронту путем стварне примене знања, вештина и навика и њених ефеката, најбрже се и најбоље изграђивао војнички кадар. Ефекти су углавном за понос и пример и ка њиховом остваривању водиле су старешине наше војске, међу којима и легендарне личности, међу којима неке недовољно спомињемо, али не заборављамо – нагласио је пуковник Талијан.

- Због вредне прошлости Школе националне одбране, али нарочито њене будућности, у име оних који је данас чине и представљају, упућујем једно велико „хвала“ у жељи да као и до сада, са великим, поштовањем и задовољством носите и преносите аутентичне вредности своје Школе националне одбране, настојећи да јој на различите начине будете што ближи – поручио је пуковник Талијан.
У наставку свечаности, поводом јубилеја, министар Гашић и генерал Диковић уручили су начелнику школе Националне одбране пуковнику Талијану плакете Министарства одбране и Војске Србије. 

Већ 60 година, откако је формирана под називом Ратна школа Више војне академије ЈНА, и отпочела школовања прве генерације официра 5. новембра 1955. године, Школа националне одбране је профилисана као највиша војно-образовна и научна институција у систему војног школства. Са различитим нивоима каријерног усавршавања, као што су Командно-штабно и Генералштабно усавршавање, уз Високе студије безбедности и одбране, она данас представља препознатљиву војнообразовну и научну институцију у којој војни и други руководиоци из земље и иностранства стичу свеобухватна знања неопходна за развој лидерских способности, стратегијско размишљање и успешно командовање и руковођење у широком спектру националних и међународних безбедносних изазова.

HorSeparator
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна