ћирилица | english
Mailing lista
Vaš e-mailВаш еМаил...
Kod sa slike
Prijavi se

generiši novi kod
HorSeparator

Naslovna /

Svečana akademija povodom 60 godina Škole nacionalne odbraneU Domu Garde na Topčideru večeras je održana svečana akademija povodom obeležavanja 60 godina Škole nacionalne odbrane. Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, strani vojni predstavnici, kao i mnogobrojni gosti iz akademskih i ustanova kulture.

Čestitajući na značajnom jubileju, ministar Gašić je istakao da je Škola nacionalne odbrane, osim pružanja potrebnih znanja za profesionalno i odgovorno izvršavanje zadataka iz sve tri misije naše vojske, proširila svoj delokrug i omogućila usavršavanje predstavnicima Vlade Republike Srbije, kao i ekspertima za pojedine oblasti iz drugih struktura.

- Kvalitetni nastavni programi i usavršavanje u Školi nacionalne odbrane, uz korišćenje svetskih iskustava u oblasti vojnog školstva, tehničkom modernizacijom i razvojem obrazovnih metoda, sredstvo su za sticanje znanja radi pronalaženja adekvatnog odgovora na izazove, sa kojima se kao država suočavamo. Škola nacionalne odbrane postoji zbog potreba Srbije i njenog sistema bezbednosti i odbrane, istakao je ministar Gašić, podsećajući na bogatu istoriju te vojnoškolske ustanove u kojoj su se od osnivanja visoki vojni rukovodioci školovali da postanu nosioci odlučivanja na operativnom i strategijskom nivou.
Prema njegovim rečima, obrazovanjem u toj Školi, izgrađuje se identitet oficira, lidera, časnog, odanog, osposobljenog i spremnog za intelektualne i etičke izazove oficirskog poziva u službi otadžbine.

- Time ona doprinosi ukupnom razvoju kapaciteta Vojske Srbije, koja je pouzdan partner armijama drugih zemalja u suzbijanju svih mogućih oblika ugrožavanja bezbednosti. Oficiri na svim oblicima usavršavanja, među kojima ima i pripadnika stranih oružanih snaga, se osposobljavaju za rad u međunarodnom okruženju, uspešnu saradnju sa drugim armijama sveta u procesu uspostavljanja mira u svetu i borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala, čime se na najbolji način promoviše naša Vojska i naša država – ocenio je ministar odbrane naglasivši da će rukovodioci te Škole istrajati na putu koji je određen još prilikom njenog osnivanja.

Obraćajući se polaznicima Škole nacionalne odbrane, ministar Gašić je poručio da oni ulaze u krug ljudi koji će u narednoj deceniji politički ili profesionalno biti odgovorni za razvoj sistema bezbednosti.

Načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik profesor dr Miroslav Talijan, istakao je da su radno-svečanim obeležavanjem ovog jubileja, predstavnici te škole hteli da ukažu da ono što je srpska vojska bila i ostala, respektivna snaga ne samo u našem regionu i uvek na prvom mestu po ugledu u narodu, nije samo produkt genetskog vojničkog koda njenih pripadnika, već i činjenice da je formiranjem naše vojske uspostavljena obuka i školovanje njenih vojnika i starešina.

- Edukacija naše vojske bila je jako potrebna i veoma uspešna, kako u teškim vremenima poput današnjeg, tako i tokom rata. U pozadini borbenih dejstava i na slobodnoj teritoriji, se baš za namenske i konkretne situacije učilo, a na frontu putem stvarne primene znanja, veština i navika i njenih efekata, najbrže se i najbolje izgrađivao vojnički kadar. Efekti su uglavnom za ponos i primer i ka njihovom ostvarivanju vodile su starešine naše vojske, među kojima i legendarne ličnosti, među kojima neke nedovoljno spominjemo, ali ne zaboravljamo – naglasio je pukovnik Talijan.

- Zbog vredne prošlosti Škole nacionalne odbrane, ali naročito njene budućnosti, u ime onih koji je danas čine i predstavljaju, upućujem jedno veliko „hvala“ u želji da kao i do sada, sa velikim, poštovanjem i zadovoljstvom nosite i prenosite autentične vrednosti svoje Škole nacionalne odbrane, nastojeći da joj na različite načine budete što bliži – poručio je pukovnik Talijan.
U nastavku svečanosti, povodom jubileja, ministar Gašić i general Diković uručili su načelniku škole Nacionalne odbrane pukovniku Talijanu plakete Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. 

Već 60 godina, otkako je formirana pod nazivom Ratna škola Više vojne akademije JNA, i otpočela školovanja prve generacije oficira 5. novembra 1955. godine, Škola nacionalne odbrane je profilisana kao najviša vojno-obrazovna i naučna institucija u sistemu vojnog školstva. Sa različitim nivoima karijernog usavršavanja, kao što su Komandno-štabno i Generalštabno usavršavanje, uz Visoke studije bezbednosti i odbrane, ona danas predstavlja prepoznatljivu vojnoobrazovnu i naučnu instituciju u kojoj vojni i drugi rukovodioci iz zemlje i inostranstva stiču sveobuhvatna znanja neophodna za razvoj liderskih sposobnosti, strategijsko razmišljanje i uspešno komandovanje i rukovođenje u širokom spektru nacionalnih i međunarodnih bezbednosnih izazova.

HorSeparator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
DIGITALNI REPOZITORIJUM DOKTORSKIH DISERTACIJA
Pretraživanje
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna