ћирилица | english
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Završetak školovanja polaznika 5. klase VSBO i oficira 59. klase GŠU

Aktuelnosti
04. 07. 2016.   15:30:52

Završetak školovanja polaznika 5. klase VSBO i oficira 59. klase GŠU

Inserts new image

Povodom završetka školovanja oficira 59. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane i polaznika 5. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane, u Domu Narodne skupštine danas je održana svečanost.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić uručio je oficirske sablje trojici prvorangiranih oficira u 59. klasi GŠU, a ministar odbrane Zoran Đorđević ostalim oficirima koji su uspešno završili školovanje u toj klasi i značke sa podlogom polaznicima 5. klase VSBO.

Generalštabno usavršavanje završila su 33 oficira iz zemlje i inostranstva: 27 iz organizacijskih celina Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, jedan iz DNR Alžir, trojica iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, i dvojica iz Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije.

Najuspešniji u klasi su potpukovnik Nebojša Dobrijević sa prosekom 9,60, drugi je pukovnik Janko Petrušić, pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji je takođe postigao odličan uspeh prosekom 9,40 i trećerangirani, potpukovnik Dejan Kurtov sa ostvarenim prosekom 9,40.
 
Visoke studije bezbednosti i odbrane završilo je 12 polaznika iz Srbije i trojica iz inostranstva.

 
Predsednik Nikolić čestitao je svima na postignutom uspehu i istakao da sistem odbrane čine ljudi od čijih kvaliteta, osobina, obrazovanja zavisi mir i stabilnost jedne zemlje.

- Vi polaznici pete klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i 59. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane, sutra ćete činiti stub odbrane Srbije i čestitam vam uspešan završetak školovanja i želim uspešan početak profesionalne karijere - rekao je predsednik Republike i dodao da oficiri imaju sjajne uzore i bogatu istoriju srpskih odbrambenih ratova.

Izražavajući posebno zadovoljstvo zbog činjenice da su usavršavanje završili i polaznici iz stranih zemalja , predsednik Nikolić je rekao da su oni pokazali poštovanje ne samo prema našem obrazovnom sistemu, već i prema Srbiji u celini.

Obraćajući se polaznicima on je rekao da bez obzira na to što vojna služba podrazumeva jaku disciplinu i poštovanje načela subordinacije, bez slobode misli i njene nesputane verbalizacije, nema progresa, a da je kreativnost preduslov za dalji uspeh.

- Činjenica da ste upravo okončali usavršavanje u oblasti bezbednosti i odbrane, i da ćete i vi u budućnosti biti lideri u sistemu odbrane na strategijskom i operativnom nivou odlučivanja, podrazumeva da ste tek na početku staze znanja jer je obrazovanje tokom celokupne karijere koncept koji se primenjuje u našim vojnoobrazovnim institucijama , rekao je predsednik i dodao da smisao u tome da se duhovno, moralno i stručno usavršavamo, da se povezujemo i da složno gradimo sigurnu budućnost.

Tomislav Nikolić je podsetio da je Vojska Srbije i dalje institucija od najvećeg poverenja građana, da je uspešno inovirala oblasti vojne delatnosti, posebno oblast informacionih tehnologija, proces komandovanja i povećanja tehničkih mogućnosti sredstava naoružanja i vojne opreme.

- Želim da podvučem da bi nauka trebalo i dalje da bude stub i oslonac vojne moći a to podrazumeva intenzivnu i nesmetanu saradnju Vojske Srbije i naučno-obrazovne i istraživačke delatnosti, rekao je predsednik Republike i potvrdio da se vojna nauka konstantno prilagođava promenama, zato što je njen imperativ primena savremenih dostignuća i iskustva u različitim oblastima.

On je dodao kako Srbija danas aktivno doprinosi bezbednosti i stabilnosti u regionu i da naša zemlja teži da svoj doprinos ostvari uz maksimalnu saradnju sa susedima i međunarodnom zajednicom, a da naglašava potrebu da se podjednako uvažavaju svi politički subjekti i poštuju osnovni principi međunarodnog prava.

- Naša Vojska teži standardima najmodernijih amija sveta i u tom nastojanju urađeno je mnogo pa danas možemo reći da, zahvaljujući planiranom razvoju zasnovanom na operativnim sposobnostima, imamo savremenu i racionalnu Vojsku, između ostalog je rekao predsednik i dodao da su naš unutrašnji cilj mir i stabilnost, nepriznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i očuvanje našeg stanovništva i kulturnog nasleđa u južnoj srpskoj pokrajini.

- Što se spoljno-političkih prioriteta tiče , težimo punopravnom članstvu u Evropskoj Uniji, Srbija će ostati vojno neutralna i koristiće najbolje prakse i iskustva i sa zapada i istoka, rekao je predsednik i dodao da je vojna neutralnost, posvećenost miru i saradnja sa svima, garancija stabilne i sigurne budućnosti.

Prvi u rangu, potpukovnik Nebojša Dobrijević, pozdravljajući predsednika Republike i prisutne u ime polaznika obe klase, istakao je da će oficiri i polaznici imati priliku da na novim dužnostima primene znanja i iskustva stečena tokom školovanja.

- Nadam se da će postignuti rezultati tokom školovanja biti podstrek za naš dalji rad na odgovornim dužnostima, uvereni smo odlučni da će ova generacija biti nosilac i kreator novih ideja u realizaciji zadataka koji nas očekuju u narednom periodu, rekao je potpukovnik Dobrijević.

Čestitajući polaznicima na postignutom uspehu načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik dr Miroslav Talijan, rekao je da evaluacija dostignuća 5. generacije Viokih studija bezbednosti i odbrane pokazuje da su polaznici ovog najvišeg nivoa usavršavanja osposobljeni za multidisciplinarno analiziranje i procenjivanje bezbednosnog okruženja i da su nadgradili znanja, veštine i sposobnosti do nivoa da mogu preuzeti visoke dužnosti u sistemu nacionalne bezbednosti.

On je istakao da prosečan uspeh postignut tokom Generalštabnog usavršavanja pokazuje da su proizvedeni visokostručni, inovativni, vojnom pozivu posvećeni, i liderski nastrojeni oficiri koji su kadri za efikasno komandovanje rukovođenje u širokom spektru nacionalnih i međunarodnih bezbednosnih izazova.

Svečanosti u Domu Narodne skupštine prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, potpredsednici Narodne Skupštine RS, predstavnici crkava i verskih zajednica i akademske zajednice, izaslanici odbrane u Republici Srbiji, porodice i prijatelji polaznika.

Generalštabno usavršavanje je intervidovskog karaktera i predstavlja treći nivo karijernog usavršavanja oficira čiji je cilj razvoj liderskih sposobnosti oficira za strategijsko razmišljanje i efikasno komandovanje i rukovođenje u širokom spektru nacionalnih i međunarodnihbezbednosnih izazova.

Arhiva vesti   2011 2010 2009 2008
Center Separator
Center Separator
Konkurs za izbor najbolje besede na temu "Čast je naša imovina"
Prijava aranžmana na 51. SP Kopanik, zimska sezona 2019/2020. godine
Pretraživanje Aktuelnosti
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna