latinica | english
Вести

Прелиминарни списак кандидата који су успешно реализовали селекцију за упис у Војну академијуОдржана завршна вежба кадета "Дипломац 2020"Увид јавности докторске дисертације кандидата Дејана ЂорђевићаИзбор и поновни избор у звање наставника вештина и сарадника на Војној академијиИнтерни конкурс за избор лица у звање наставника вештина Војне академијеОбавештење о допунском термину другог дела селекције кандидата из грађанства за упис у Војну академијуМинистар Вулин на полигону „Тител“: Наше реке и наша језера неће бити без одговарајуће заштитеУвид јавности докторске дисертације кандидата Љубомира ДуловићаМинистар Вулин: Захваљујући врховном команданту Војске Србије, наше ваздухопловство поново може да штити наше небоУчешће на видео конференцији Форума Европских средњих војних школаСве вести

Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна /

Одржан научни скуп „Србија и стратегијска раскршћа“

У Дому Гарде на Топчидеру данас је започео научни скуп „Србија и стратегијска раскршћа“ у организацији Школе националне одбране и Института за стратегијска истраживања, чији је циљ сагледавање и процена дугорочних стратегијских трендова и појава на глобалном, регионалном и националном нивоу.

Стручном скупу су присуствовали министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници Министарства одбране и Војске Србије, државних институција и академске заједнице наше земље.

Отварајући научни скуп, министар Ђорђевић је истакао да је ово окупљање изузетна прилика да научна и стручна јавност изнесе резултате истраживања и своје погледе о бројним темама и значајним изазовима са којима се данас суочава савремени свет, а који имају значајан утицај на Републику Србију стављајући је на озбиљна искушења.

- Тражење адекватних и ефектних одговора на све комплексније изазове савременог света, опредељеност за мир, сарадњу и заједничко деловање усмерено ка заштити универзалних вредности и на њима утемељених глобалних интереса, представља основу одговорног деловања савремених држава – нагласио је министар одбране додајући да је наша земља трајно опредељена за унапређење вредности демократије, економске и друштвене стабилности и безбедности, као и да пружа значајан допринос унапређењу регионалне и глобалне безбедности.

Говорећи о значају данашњег научног скупа, он је констатовао да он треба да понуди одговоре на значајна питања стратегијске и геополитичке реалности Републике Србије, а научна заснованост закључака са овог скупа ће извесно дати допринос поузданијем процесу доношења одлука у систему одбране.

Према речима директорке Института за стратегијска истраживања др Јованке Шарановић, скуп је прилика да компетентни стручњаци из поменутих области изнесу своје погледе на бројне и комплексне изазове са којима се суочава свет на почетку 21. века, а који својом противуречном динамиком испољавају значајан утицај на Србију угрожавајући могућност пуне заштите и даље афирмације њених националних вредности и интереса.

Како је истакао начелник Школе националне одбране пуковник др Мирослав Талијан, научни скуп је конципиран у пет тематских поглавља, а сви радови су објављени у зборнику радова „ИСИКС -2016“, који јасно и целовито дају преглед безбедносних ризика и претњи и других актуелних безбедносних проблема, као и њихову рефлексију и утицај на националну безбедност.
 
Он је на почетку изразио захвалност присутним представницима ресорних министарстава Владе , затим ректору Новосадског универзитета господину проф. др Душану Николићу, присутним професорима Београдског универзитета и других образовних институција, старешинама и истакнутим научним радницима и експертима Министарства одбране и Војске Србије.

Начелник ШНО је подсетио на релативно давно одржана четири научна скупа из области војних наука (науке одбране), тематски усмерених на подручја војне доктрине и војне стратегије и то под називима: /1/ „Војна наука” (1971);  /2/ „Војна наука и војна доктрина” (1997);  /3/ „Научна изграђеност војне стратегије и основни чиниоци њеног развоја” (2001),  и „Науке одбране” (2011). Такође, у оквиру обележавања јубилеја Шест деценија постојања и рада Школе националне одбране Војне академије (2015) на научном скупу и форуму изложени су запажени радови (и дискусије) од значаја за развој теорије и унапређење праксе из домена војне стратегије.

Научни скуп: „Србија и стратегијска раскршћа” („ИСИКС 2016”), под слоганом „Промишљати о прошлости, разумети садашњост и креирати будућност”, посвећен је сагледавању и процени дугорочних стратегијских трендова и појава на глобалном, регионалном и националном нивоу, као и развоју стратегијског мишљења као важне претпоставке решавања најзначајнијих стратешких проблема Републике Србије, како из области безбедности и одбране, тако и шире.

Иницијатива за организовање научног скупа, потекла је непосредно након обележавања поменутог јубилеја шест деценија постојања и рада Школе националне одбране Војне академије. Идеју о припреми, одржавању и заједничком наступу на научном скупу, прихватио је Институт за стратегијска истраживања Сектора за политику одбране Министарства одбране и активност је уврштена у План научноистраживачке делатности Министарства одбране и Војске Србије за 2016. годину. На тај начин операционализован је задатак постављен Војној академији, пре неколико година, да се периодично организује научни скуп  из подручја науке о одбрани.

На скупу је презентовано 48 радова у којима је 72 аутора изложило резултате својих истраживања теорије, праксе и релевантног законодавства. Сви радови су објављени у Зборнику радова: „ИСИКС 2016”, а сврстани су у пет тематских поглавља која садржајно одговарају секцијама научног скупа, а то су:
    „Развој теорије и праксе стратегијског мишљења као претпоставке унапређења безбедности и одбране”,  
    „Теоријска и практична изграђеност Стратегије и Војне стратегије”,
    „Стратегијска раскршћа у прошлости – историјске поуке”,
    „Глобално геополитичко престројавање и војно-политичке промене у Европи – стратегијске импликације”
    „Стари – нови изазови, ризици и претње – стратегијско-доктринарне дилеме у области безбедности и одбране

У закључним напоменама пуковник Талијан је истакао да се може констатовати да се безбедносни изазови, ризици и претње мењају као и све друго у животу. Позната је Хераклитова максима: „panta rei“, све тече, све се мења. Тако је и са безбедношћу у свету, па и региону у коме живимо.

Како је нагласио пуковник Талијан, готово сваки дан доноси нешто ново, неко питање које тражи квалитетан и ефикасан системски одговор. Чињеница је да се све убрзано мења и знамо да се многе промене које имају велики утицај на нас и наше друштво – државу и систем националне безбедности Републике Србије – одвијају без нашег учествовања у њиховом креирању, генерално, мимо наше воље. То је и разлог зашто нас неке од промена кад-кад изненаде и што поједине промене наслућујемо, а за неке знамо да ће се догодити с великом вероватноћом. Овакве околности нас стављају у ситуацију, а историја и развој нашег друштва и Србије то и потврђују, да се према ономе што се дешава око нас, и нарочито на стратегијским раскршћима, морамо односити активно и проактивно.

Речју, додао је пуковник Талијан, морамо се активно прилагођавати променама безбедносног окружења које су нас задесиле и, исто тако, треба да се проактивно односимо према оним променама чији су наговештаји већ уочљиви и препознатљиви. Дакле, не смемо да будемо учмали, ригидни. Наш задатак с овог научног скупа је био да те одговоре понудимо у складу с нашим и иностраним најновијим научним и практичним сазнањима.

Такође, чињенице да се околности из окружења у коме живимо и само безбедносно окружење непрекидно мењају, условљавају нас да морамо у релативно кратким временским интервалима да одлучујемо како да делујемо. Безбедносни и одбрамбени системи се свакодневно суочавају са променама које се дешавају у њиховом окружењу и у њима самима, било да се ради о новим безбедносним догађајима и трендовима, новим законима или новим технологијама.

Свака промена, према речима начелника ШНО, истовремено је и шанса и опасност, и оба та аспекта нам стварају проблеме. Шанса, чак и ако у себи не садржи никакву опасност, постаје проблем чим поставимо питање како да је досегнемо и искористимо. Опасност већ саму по себи доживљавамо као проблем. Зато, наш ум треба да буде непрестано отворен према променама. Речима Иве Андрића: „ток догађаја у животу не зависи од нас, никако или врло мало, али начин на који ћемо догађаје поднети зависи у доброј мери од нас самих“, дакле, на то треба трошити снагу и обраћати пажњу.

Према закључку начелника Школе националне одбране, данашњи научни скуп, уз респектабилне резултате публикованих радова аутора а који су одраз сериозног и методолошки заснованог стратегијског промишљања, сагледавања и анализе система одбране и безбедносне стварности, несумњиво ће допринети даљем јачању научно-наставних основа стратегије и пружити сазнања институцијама и организацијама наше државе, друштву и нашој заједници која могу послужити за неопходно потребну успешнију реакцију на савремене облике угрожавања безбедности, те тако и систему националне безбедности, Министарству одбране и Војсци Србије у одбрани наше отаџбине Републике Србије.

HorSeparator
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна