latinica | english
HorSeparator

Насловна /

25. 10. 2016.   14:02:33

Полазници КШУ посетили речну флотилу

У оквиру посебних облика наставе, полазници 63. класе Командно-штабног усавршавања, на челу са професором Милутином Пушаром, пуковником  у пензији, обишли су Команду Речне флотиле КоВ која је смештена у касарни „Александар Берић“ у Новом Саду.

Обраћајући се полазницима КШУ, капетан фрегате Драгољуб Јанковић упознао их је са војно-географским карактеристикама акваторије Републике Србије, наменом, задацима, организацијско-формацијском структуром Речне флотиле, тенденцијама развоја и модернизације пловних средстава, наоружања и опреме. Посебно је истакао задатке које су извршавали током поплава 2014. године у Републици Србији, и упознао са прошлогодишњим обележавањем стогодишњице Речне флотиле, када је и откривен споменик хероју Александру Берићу,  чије име и носи касарна у Новом Саду. Том приликом полазници су обишли и спомен-собу Речне флотиле где су се, разгледајући изложене експонате, упознали са историјатом и традицијама које негује ова специфична јединица Војске Србије.

Након посете Речној флотили, полазници КШУ имали су прилику да присуствују провери припремељености за свечаност поводом обележавања Дана ослобођења Новог Сада у Другом светском рату, када је и реализован приказ оперативних способности Војске Србије кроз извођење дејстава и противдејстава јединица Речне флотиле, РВ и ПВО и Специјалне бригаде КоВ. Разгледајући најновија средства ратне технике и средства у развоју, као и модернизована борбена возила и наоружање, које производи домаћа војна индустрија, полазници КШУ су завршили посету Речној флотили и Новом Саду.

 


Архива вести   2011 2010 2009  2008
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна