latinica | english
HorSeparator

Насловна /

18. 01. 2017.   10:47:07

Почетак усавршавања 6. класе Високих студија безбедности и одбране

Свечаност поводом почетка усавршавања полазника 6. класе Високих студија безбедности и одбране одржана је данас у амфитеатру Центра за симулације и учење на даљину Војне академије. Свечаности су присуствовали министар одбране Зоран Ђорђевић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић, представници Министарства одбране и Војске Србије, Универзитета одбране, професори и предавачи, као и полазници Школе националне одбране.
 
У име Универзитета одбране и Војне академије, а посебно њене Школе националне одбране, Министарству одбране се захвалио начелник ШНО пуковник Мирослав Талијан, истакавши значај што је тој институцији, поверeно да у континуитету организује и спроведи Програм ВСБО, као највишег нивоа каријерног усавршавања официра и државних службеника.
 
-То доживљавамо као признање из више разлога, а нарочито зато што настављамо респектну традицију и што у актуелном времену потврђујемо вредности војног школства и тако на прави начин партиципирамо у остваривању реформе и развоја нашег система безбедности и одбране. Данашњим почетком ових студија, уз сериозно спроведене обимне припреме, приступамо образовању и припреми овде присутних полазника не само за још ефикасније обављање њихових актуелних, него и за преузимање високих дужности у систему националне безбедности. Тежиште је на оспособљавању за мултидисциплинарно анализирање савременог безбедносног окружења, процењивање дугорочних политичко безбедносних трендова, развој елемената политике националне безбедности и сарадњу са другим системима националне безбедности на регионалном и глобалном нивоу, нагласио је пуковник Талијан у свом говору.

Министар Ђорђевић је, честитајући почетак школовања новој генерацији полазника највишег нивоа усавршавања у нашем војнообразовном систему, рекао да су Високе студије безбедности и одбране успостављене јер су биле потребне Републици Србији, њеном систему безбедности и систему одбране.
 
- Број полазника је ограничен и тиме чини овај вид студија престижним. Организовање овог нивоа усавршавања представља специфичан, војнообразовни одговор на обавезе које проистичу из Стратегије националне безбедности. Између осталог, та стратегија се заснива на координисаном деловању у областима спољне политике, економске политике, политике одбране, политике унутрашње безбедности, социјалне политике и политике у осталим областима друштвеног живота. Структура нове, ове ваше шесте класе, управо одражава намеру да се одговори на тај захтев, истакао је министар oдбране.

Он је нагласио да се задатак образовања увек састојао из процеса који омогућавају појединцу да „очврсне и стекне самопоуздање које ће га учинити целовитим бићем, кадрим да смело корача путем развоја професионалне каријере“.

- Желим вам да после завршетка ових студија будете баш такви и да максимално искористите пружену прилику за стицање врхунског образовања, поручио је министар Ђорђевић.

Начелник Школе националне одбране пуковник др Мирослав Талијан рекао је да успешност 6. генерације ВСБО гарантује шеснаест њених полазника међу којима су „доминантно, већ истакнуте старешине и руководиоци из Министарства одбране и Војске Србије, али и Генералног секретаријата председника Србије и три висока државна функционера - министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и градоначелник Београда Синиша Мали".

Високе студије безбедности и одбране представљају организацијску целину у Школи националне одбране као највиши ниво каријерног усавршавања официра, високих службеника министарстава и агенција Владе и Народне скупштине Републике Србије, а међу полазницима ће бити и три страна полазника (по један официр оружаних снага Босне и Херцеговине, Републике Хрватске и Републике Словеније).
 


Архива вести   2011 2010 2009  2008
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна