latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Поздравна реч Начелника Војне академије

Поздравна реч Начелника Војне академије

Поштовани,

Добро дошли на званичну презентацију Војне академије.

Војна академија већ више од 160 година представља доказ снаге српске државе и народа кроз аутентичан развој војног школства током историје.

Као један од најстаријих стубова образовања у Републици Србији, Војна академија константно развија и реформише студијске програме пратећи дух времена, развој савремене војне мисли и прилагођавајући образовање и васпитање официрског кадра потребама своје војске.

Иако су покушаји стварања официрског кора започети 1833. године, у доба кнеза  Милоша Обреновића, слањем српских младића на школовање у Русију, ипак 18. марта 1850. године кнез Александар Карађорђевић одобрава формирање Артилеријске школе, које представља коначно утемељење војног школства у Србији.

То је разлог да се у Војсци Србије 18. март усвоји као Дан Војне академије.

Данас Војна академија има акредитоване студијске програме у оквиру основних и специјалистичких академских студија у систему високог образовања Републике Србије.

У њеном саставу је Војна гимназија која спроводи наставу према програму средњег образовања гимназијског усмерења.

Школа националне одбране, као део Војне академије, обједињује све нивое усавршавања официра, од тактичког до стратегијског нивоа.

Академија има квалитетан наставнички кадар са богатим искуством и капацитетима за обављање образовног процеса у кабинетима и на терену, уз комбиновање класичних и савремених метода континуиране едукације, са  тенденцијом да прерасте у регионални центар за школовање војних кадрова.

У Војној академији помно се прате и изучавају искуства војног школства земаља у региону, земаља чланица Партнерства за мир и чланица НАТО, али и чувају и унапређују вредности и традиције српског војног школства.                                       

Будући официри стичу стручна знања која ће им омогућити рад на функционалним дужностима у Војсци Србије у све три мисије.

Богата војнообразовна искуства, профилисан и компетентан наставнички кадар, комбиновање традиционалних и савремених метода едукације, стална тежња за разменом искустава са партнерима и настојање да се евалуацијом кадар што више приближи потребама Војске Србије стални су изазови које Војна академија поставља у врх својих приоритета.

Част је наша имовина, а знање је наша моћ.


генерал-мајор

Горан Зековић
HorSeparator

Само у сусрету богате традиције и савремених образовних захтева Војна академија ће бити препознатљив бренд у земљи и у свету.
Циљ школовања на Војној академији је образовање и оспособљавање студената и официра за одговарајуће дужности у роду-служби (у складу са мисијама и задацима Војске) и стицање знања неопходних за даље усавршавање.
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна