ћирилица | english
HorSeparator

Naslovna /

08. 03. 2017.   11:19:40

Polaznici VSBO u poseti Kraljevini Belgiji i Ujedinjenom Kraljevstvu

U sklopu realizacije programa Visokih studija bezbednosti i odbrane, realizovano je studijsko putovanje sa polaznicima 6. klase najvišeg nivoa karijernog usavršavanja državnih funkcionera i visokih oficira MO i VS, kao i pripadnika stranih oružanih snaga zemalja regiona.

Prvi deo studijskog putovanja bio je posvećen sedištu NATO i internacionalnom vojnom štabu EU u Briselu, gde su polaznici 6. klase VSBO imali priliku da se upoznaju sa organizacijom, aktuelnim zadacima i planovima razvoja ovih međunarodnih organizacija. Od strane domaćina, naglašena je potreba dalje saradnje sa R. Srbijom i aktivno učešće naše zemlje u rešavanju kriznih žarišta u regionu jugoistočne Evrope. Na kraju posete Briselu, polaznici su upoznati sa poslovima koje obavlja naše diplomatsko i vojno predstavništvo, kao i misije R. Srbije pri EU i NATO. Poseti Briselu prisustvovali su ministri u Vladi R. Srbije.

U drugom delu studijskog putovanja, po prvi put je organizovana poseta važnim državnim institucijama u Londonu koje se bave pitanjima bezbednosti i odbrane Ujedinjenog Kraljevstva. Prilikom posete ministarstvu odbrane, spoljnih i unutrašnjih poslova, polaznici su upoznati sa delokrugom rada i rezultatima koje postiže Ujedinjeno Kraljevstvo, u pogledu izgradnje sistema bezbednosti sposobnog da adekvatno odgovori na probleme izazvane migrantskom krizom, sve češćom pojavom ekstremnih terorističkih napada kao i drugih oblika ugrožavanja lične i imovinske sigurnosti građana. 

Od velike koristi za VSBO je bila razmena iskustava sa predstavnicima Kraljevskog koledža odbrane u Londonu u pogledu realizacije nastavnih sadržaja. Polaznicima je prezentovana struktura koledža, organizacija studija kao i dugogodišnja tradicija ove prestižne edukativne ustanove. Studijsko putovanje polaznika 6. klase VSBO je okončano posetom našoj ambasadi i srpskoj pravoslavnoj crkvi u Londonu.


Arhiva vesti   2011 2010 2009 2008
Center Separator
Center Separator
VOJNA AKADEMIJA
Pavla Jurišića Šturma 33, 11000 Beograd
Tel: 011/3603-247, 011/3603-331; Faks: 011/3005-190
E-pošta: office@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna