ћирилица | english
Mailing lista
Vaš e-mailВаш еМаил...
Kod sa slike
Prijavi se

generiši novi kod
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Obeležen Dan Vojne akademije

Obeležen Dan Vojne akademije

U prisustvu ministra odbrane Zorana Đorđevića, načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, i njihovih najbližih saradnika, predstavnika naučnih i obrazovnih ustanova, verskih zajednica i crkava, na Vojnoj akademiji obeležen je dan te visokoškolske vojne ustanove.
 
Ističući da Vojna akademija na čitavom prostoru Zapadnog Balkana drži primat u kreiranju, definisanju i realizaciji obrazovnog procesa kojim se stvara savremeni vojni kadar, ministar odbrane je rekao da se potporučnici Vojske Srbije, koji završavaju Vojnu akademiju, osposobljavaju da efikasno odgovore na sve bezbednosne rizike, kako aktuelne, tako i potencijalne izazove koji mogu da ugroze prosperitet našeg naroda.
 
- Ostvarivanjem vojnoobrazovnog procesa koji je usklađen s najvišim svetskim standardima u obrazovanju oficirskog kadra, Vojna akademija je uspela da  postigne cilj koji je pred nju postavljen. Taj cilj ne bi mogao da se dosegne bez krovne uloge koju u sistemu vojnog obrazovanja zauzima Univerzitet odbrane, ali i bez stabilno visokog odziva kandidata za upis u vojne škole. Takav odziv ne bi bio moguć da Vojska Srbije ne predstavlja instituciju od najvećeg poverenja građana Srbije, istakao je ministar Đorđević.

Naglašavajući da je Srbija odlučna u nameri da bude garant bezbednosti u regionu, uz intenzivnu saradnju sa susedima i međunarodnom zajednicom, ministar odbrane je rekao da se naša zemlja oduvek zalagala za miroljubivo rešavanje sukoba, uz podjednako uvažavanje svih političkih subjekata i poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava.
 
- Među vrednostima koje je Vojna akademija kao važna vojnoobrazovna ustanova definisala kao vrednosti koje treba poštovati, najviše mesto zauzimaju čast, integritet i saradnja. Zadatak prave škole je i pobuđivanje i razvijanje interesovanja za bolje razumevanje određenih događaja, pojava i procesa. U tom smislu, glavni cilj obrazovanja jeste stvaranje ambijenta u kojem će se pažljivo odabrani kadeti adekvatno pripremiti za preuzimanje odgovornosti za sudbinu Vojske Srbije, rekao je ministar odbrane Zoran Đorđević.

Pozdravljajući goste, načelnik Vojne akademije general-major Goran Zeković je istakao da Akademija danas predstavlja modernu visokoobrazovnu ustanovu u sastavu Univerziteta odbrane, ali i naučnu instituciju s renomiranim naučnim i obrazovnim kadrom. Tokom proteklih godinu dana akreditovana su dva nova studijska programa doktorskih studija, jedan program master akademskih studija i jedan studijski program osnovnih studija.
 
- Vojna akademija predstavlja pravo obrazovno i naučno blago. Ono na čemu ćemo posebno raditi jeste dalje poboljšanje kvaliteta programa, poštovanje izbora nastavnog osoblja i svođenje sadašnjih 25 studijskih programa na prihvatljivu i kvalitetom održivu meru. Kroz program ERAZMUS PLUS Vojna akademija je postala i deo evropske obrazovne i naučne agende. Naši istraživači već su uključeni u programe koje finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, rekao je general Zeković.
 
Povodom Dana Vojne akademije, najuspešnijim nastavnicima i kadetima uručene su pohvale i priznanja, dok su jedinicama i ustanovama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, državnim ustanovama, javnim preduzećima i pojedincima s kojima je Vojna akademija tokom protekle godine uspešno sarađivala, pripale zahvalnice. Plaketa Vojne akademije za posebno značajnu i sadržajnu saradnju ostvarenu u protekloj godini uručena je ministru odbrane Zoranu Đorđeviću, komandantu Kopnene vojske general-potpukovniku Milosavu Simoviću i Fakultetu inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

HorSeparator
Konkurs za izbor najbolje besede na temu "Čast je naša imovina"
Prijava aranžmana na 51. SP Kopanik, zimska sezona 2019/2020. godine
Pretraživanje
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna