latinica | english
HorSeparator

Насловна /

03. 05. 2017.   08:10:23

Велики успех једриличара Војне академије

Једриличарска екипа кадета Војне академије и припадника Војске Србије освојила је треће место у категорији земаља Медитерана и Црног мора и 10. место на свету на 33. Светском војном једриличарском првенству које је одржано у Републици Италији од 25. априла до 2. маја 2017. године.

Републику Србију представљала је екипа у саставу - капетан фрегате Срђан Миљковић (тим лидер), поручник корвете Александар Јовановић (скипер), потпоручник Никола Попов и кадети Никола Радосављевић, Јелена Пауновић и Урош Костић.

На својеврсном светском војном првенству у једрењу учестовало је 18 екипа из целог света. Услед јаких олујних ветрова и таласа висине и до четири метра, тренинзи и регате били су одлагани док се нису стегкли погоднији временски услови. У новом формату такмичења предвиђено је било да се одржи 45 трка у два дана, на једрилицама класе Триденте 16, где се у свакој трци такмичило по шест екипа. Због неповољних временских услова одржано је 39, а наша посада једрила је у 13 трка које су се одржавале на Тиренском мору, испред Ливорна, сваког дана од 9 до 18 часова. 

Тим лидер екипе, капетан фрегате Миљковић, није крио задовољство постигнутим успехом.
- Као једина екипа која долази из земље која нема море, наши једриличари су у Италији пропраћени са посебном пажњом. У неколико наврата били смо бољи и од светских првака и искусних помораца из Шпаније, рекао је Миљковић.


Скипер екипе и искусни једриличар из Речне флотиле, поручник корвете Александар Јовановић, као посебан успех истиче то што су били бољи и од обе екипе домаћина из Италије који су имали могућности да једре на познатој акваторији и на својим једрилицама.
- Јесте да смо трећи на Медитерану и Црном мору, али смо први на свету међу земљама које немају море, поносно и шаљиво је истакао Јовановић.

Током боравка, нашу делегацију  примили су градоначелник града Ливорна и начелник Поморске војне академије Републике Италије, а у центру Ливорна одржана је парада свих делегација коју су поздравили бројни грађани и медији.

Једриличарска екипа Војске Србије припремала се на Сави и Дунаву на позајмљеним  једрилицама београдских једриличарских клубова.


Архива вести   2011 2010 2009  2008
Претраживање
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна