latinica | english
HorSeparator

Насловна /

03. 05. 2017.   08:47:25

Полазници ВСБО у посети региону

Полазници 6. класе Високих студија безбедности и одбране, у оквиру редовних и планираних активности, посетили су: Републику Словенију, Републику Хрватску и Босну и Херцеговину. 

У склопу студијског путовања кроз Р. Словенију, полазници су посетили војну школу у Марибору, Министарство одбране у Љубљани и компанију AREX у Шентјернеју. Полазници студија су имали прилику да се упознају са организацијом војног школства и одбрамбеном политиком Р. Словеније, а презентован је и стратегијски преглед одбране, капацитети и способности система одбране Р. Словеније, као и организација система кризног управљања. Током посете Љубљани, министрица одбране у Влади Р. Словеније се састала са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Р. Србије који је полазник 6. класе ВСБО.

Посета Р. Хрватској је организована у Хрватском војном училишту у Загребу, где су полазници упознати са историјатом, мисијом, структуром, организацијом, визијом и студијским програмом ове високошколске војне установе. Том приликом је исказана обострана жеља за интензивнијом сарадњом у наредном периоду на пољу едукације припадника оружаних снага. У наставку посете, домаћини су презентовали организацију, задатке и циљеве Хрватског ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, а безбедносну и одбрамбену политику Р. Хрватске изложио је бригадир Стјепан Домјанчић, иначе полазник прошлогодишње 5. класе ВСБО. На крају, полазницима се обратио помоћник министра одбране за људске ресурсе у Влади Р. Хрватске.

Посета Босни и Херцеговини је започела обиласком Команде за подршку оружаних снага у касарни Козара у Бања Луци, где су полазници упознати са историјатом настанком, организацијом, распоредом, задацима и циљевима Команде за подршку оружаних снага БиХ. Потом је нашу делегаију примио генерални конзул Р. Србије у Бања Луци Владимир Николић. 

Велики значај посети наше школе је исказан срдачним пријемом код највиших органа власти Републике Српске. Прво је 6. класу ВСБО у Председничкој палати примио председник Републике Српске Милорад Додик који је у получасовном излагању представио политичку и безбедносну ситуацију у Републици Српској, БиХ и региону. Потом се у Влади Републике Српске, полазницима обратио министар унутрашњих послова Драган Лукач који је изложио актуелну безбедносну ситуацију у региону као и терористичке претње са којима се суочава Република Српска. У склопу посете МУП РС, организована је посета државном Факултету безбедносних наука. На крају посете институцијама Републике Српске, полазнике је примио градоначелник Бања Луке Игор Радојичић.

 


Архива вести   2011 2010 2009  2008
Претраживање
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна