latinica | english
HorSeparator

Насловна /

20. 06. 2017.   11:45:51

Пoлазници Колеџа одбране НАТО посетили Војну академију

Пoлазници 130. курса за више официре Колеџа одбране НАТО, у оквиру њихове студијске посете Србији, боравили су у Војној академији у Београду.

Гостима из Колеџа одбране НАТО, које је предводио декан, бригадни генерал у пензији Франтишек Мичанек, најпре се обратио начелник Војне академије генерал-мајор Горан Зековић који им је представио наставне капацитете и делокруг рада Војне академије и презентовао  облике каријерног усавршавања који се изводе у установи на чијем је челу.

Током састанка са полазницима Колеџа НАТО одбране, помоћник министра одбране за политику одбране Милан Мојсиловић рекао је да опредељење Србије за пуноправно чланство у Европској унији представља један од стратешких циљева, те да у том смислу Србија смaтра да је европски процес најбољи пут да се превладају проблеми настали у прошлости тако што би цели регион постао члан европске породице држава и народа. У војно-безбедносном смислу, како је закључио Мојсиловић, Србија се определила за политику војне неутралности и нема аспирације да постане члан НАТО, нити било које друге војне организације у свету. Постојећа сарадња кроз програм Партнерство за мир, у којем Србија учествује од 2006. представља успешан модел односа са НАТО, који је у складу са њеним интересима, као и са заједничким интересима очувањa регионалног мира и стабилности.

Помоћник министра спољних послова за безбедносну политику, амбасадор Бранимир Филиповић, упознао је госте са спољном политиком и безбедносним изазовима са којима се наша земља суочава. Он је у свом излагању нагласио да је одржавање мира, стабилности и безбедности од суштинског интереса за напредак и просперитет Србије и региона Западног Балкана. То је, како је истакао Филиповић, основни услов развоја политичких, економских и опште-друштвених односа. Захваљујући  активностима током протеклих година, Србија се данас препознаје на међународној сцени као део решења, а не део проблема, те се од међународних фактора означава као извозник безбедности и стабилности. Притом, Србија развија интензивну сарадњу са свим важним партнерима у свету у многим областима, укључујући војну и безбедносну.

Потпуковник Горан Топаловић из Центра за мировне операције Здружене оперативне команде Генералштаба Војске Србије говорио је о досадашњим активностима Војске Србије у мултинационалним операцијама. Он је том приликом подвукао значај спајања теоријских сазнања и искустава из праксе за успешно учешће у мисијама како под патронатом Уједињених нација, тако и у оним које се спроводе као део безбедносних активности под вођством Европске уније.


Архива вести   2011 2010 2009  2008
Претраживање
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна