latinica | english
HorSeparator

Насловна /

20. 11. 2017.   11:58:52

Пета међународна Волконска читања

Поводом обележавања 206.  година од оснивања Војно-историјске библиотеке ГШ ВС РФ, у периоду од 13. до 15. новембра у Санкт Петербургу реализована су Пета међународна Волконска читања.

До сада читања су била реализована само за руске кадетске школе, док су ове године, по позиву организатора поред 20-ак представника кадетских школа и училишта Руске федерације, активно учешће имали представници Белорусије, Киргизије и Србије. Манифестацији су присуствовали и представници Јерменије, Азербејџана и Казахстана. 

Програм је обухватао следеће активности:

-   полагање венца и цвећа на споменику Великом књазу П.М.Волконском (првом начелнику Главног штаба Руске Царске империје и оснивачу поменуте библиотеке),

-     читања текстова, чије су теме додељене од стране организатора и које се односе на развијање кадетских корпусова и училишта,

-     реализацију Свечаног бала и

-     обилазак дворца Ермитаж.


Делегације су углавном чинила по два кадета (ученика) и један пратиоц. Из састава Војне гимназије, Србију су представљали Димитрије Колашинац, ученик 42. класе; Никола Ћитић, ученик 43. класе и Млађан Војт, капетан који је био пратиоц ученицима.  

Читања се организују да би се првенствено ученици Руских кадетских школа упознали међусобно, да би стекли нова искуства и проширила знања о војним школама у Руској федерацији и у другим словенским земљама.

Наша делегација је презентовала тему: Срби и Руси кроз историју, када су поменута имена и значај Николаја Николајевича Рајевског, Николаја II Романова, контраадмирала Весјолкина, маршала Толбухина. Поменут је и боравак Кадетских корпуса царске Русије у Белој Цркви у периоду од 1920. до 1944. године. Рад је представљен на српском, а један део рада ученици су презентовали на руском језику, што је изазвало одушевљење присутних лица. 

За разлику од Србије у којој постоје само Војна академија, Војна гимназија и Средња стручна војна школа, у РФ (и другим источним  земљама), војне школе деле на неколико група:

- Војни институти (Војна академија) подељени по специјалностима,

- Кадетски корпуси (ученици од 9 до 12 разреда школовања),

- Војна училишта (ученици од 5 до 8 разреда школовања). 

Разлике између војних школа источних земаља и Војне гимназије у Београду огледају се у неколико разлика. Први, полазници њихових  корпуса и училишта називају се кадети, док се у Србији називају ученици. Они током обуке носе војну униформу и имају свечану униформу, док ученици у Србији имају свечана одела. Заједничка особина за обе школе је начин образовања, васпитања, развој православне вере и неговање традиција.

Припадност словенској групи језика је још један од разлога што је делегација МО РС позвана да узме учешће на овом скупу, са идејом домаћина да Србија буде позвана и наредне године.

Скупу је присуствовало и неколико генерала РФ, хероја и ветерана ОС РФ који су део својих искуства пренели присутним делегацијама. Након завршетка свечаности свим учесницима су подељени пригодни поклони-књиге, али и спомен-медаља за учешће на читањима.

У разговору са представницима осталих земаља, српска делегација је потврдила да је пријатељство између словенских земаља и жеља за заједничким учешћима на манифестацијама овог типа веома велико и значајно.  Истовремено, комуникација на руском језику дала је ученицима добро искуство и проверу практичног знања, али и смернице за даље усавршавање руског језика.

 


Архива вести   2011 2010 2009  2008
Претраживање
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна