latinica | english
HorSeparator

Насловна /

15. 05. 2018.   10:53:10

НАСТАВЉЕНИ УСПЕСИ ЈЕДРИЛИЧАРА ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ НА РЕГАТИ У ЛИВОРНУ

 

 

 

 

Једриличарска екипа Војне академије учествовала је на престижној регати у Ливорну (Италија), од 25. априла до 2. маја 2018. године и освојила 16 место у свету, треће место на Медитерану и четврто место у класификацији земаља Медитерана и Црног мора.

Позиву италијанске Поморске војне академије и града Ливорна, ове године се одазвало 23 државе из Европе, Азије, Африке и Јужне Америке које су се такмичиле у класи једрилица Tridente 16. Поред војних репрезентација, на регатном пољу су учествовали и олимпијски и светски прваци.

У екипи Војне академије били су капетан фрегате др Слободан Радојевић, вођа екипе, и посада коју су чинили поручник корвете Александар Јовановић из Речне флотиле – скипер и кадети Никола Радосављевић, Урош Костић, Јелена Пауновић и Лука Андрић. Војна академија од 2003. године учествује на овом еминентном такмичењу, где смо постигли запажен резултат и поред недостатка властитих једрилица за обуку и лоших временских прилика. Због јаких олујних ветрова и висине таласа у Лигурском мору регата је била прекинута тако да је од планираних 45 трка реализована само 21.

Током боравка, нашу делегацију примили су градоначелник града Ливорна и начелник Поморске војне академије Италије, а у центру Ливорна одржана је парада свих делегација коју су поздравили бројни грађани и пропратили писани и електронски медији.

- Овим су настављени велики успеси наше једриличарске екипе на међународним такмичењима. Били смо представници једине континенталне државе која се припремала на реци, а успели смо да победимо, екипе из поморских држава Француске, Турске, Египта, Белгије, Бугарске, Туниса, Катара, Омана, изјавио је вођа екипе капетан фрегате Слободан Радојевић.

Прво и треће место освојила је екипа кадета италијанске Поморске војне академије, а друго место екипа Поморске војне академије Мексика. У класификацији земаља Медитерана и Црног мора прво место освојила је Италија, друго Мароко, док је треће место припало екипи Румуније.

На овој “Међународној једриличарској недељи” је било присутно преко две хиљаде учесника (међу којима и светски и олимпијски прваци), који су се такмичили у свим класама једрилица. Регата у класи једрилица Tridente 16 у којој се такмичила наша екипа представља својеврсно Светско једриличарско првенство академија”, јер сваке године окупља велики број јериличарских екипа из целог света.

Организација овог такмичења протекла је на високом нивоу са великим респектом и уважавањем према нашој Војној академији и нашој земљи од стране домаћина као и свих шефова делагација других земаља.

На основу свега на овој манифестацији очигледно је да, без обзира што смо били једина континентална земља и једина држава учесница са Западног Балкана, уживамо велики углед међу највећим поморским државама и да се веома цени наш систем школовања и обуке бродског кадра.

Боравак и могућност присуства у кабинетима и полигонима Поморске војне академије Италије је био од великог значаја и позитивног утицаја на школовање кадета рода речних јединица. Делегација је имала прилику да види систем обуке на бродским симулаторима и да упореди са нашим искуствима у овој области. Домаћини су били презадовољни понашањем и боравком наших кадета, и упутили су нашој екипи и званичан позив, да и следеће године узмемо учешће на овој регати.

Припреме екипе су се одвијале на Војној академији и на Сави, на позајмљеним једрилицама типа микротонер и типа 420 у власништву Академског једриличарског клуба Једриличарског савеза Србије.


Архива вести   2011 2010 2009  2008
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна