ћирилица | english
HorSeparator

Naslovna /

15. 05. 2018.   10:53:10

NASTAVLjENI USPESI JEDRILIČARA VOJNE AKADEMIJE NA REGATI U LIVORNU

 

 

 

 

Jedriličarska ekipa Vojne akademije učestvovala je na prestižnoj regati u Livornu (Italija), od 25. aprila do 2. maja 2018. godine i osvojila 16 mesto u svetu, treće mesto na Mediteranu i četvrto mesto u klasifikaciji zemalja Mediterana i Crnog mora.

Pozivu italijanske Pomorske vojne akademije i grada Livorna, ove godine se odazvalo 23 države iz Evrope, Azije, Afrike i Južne Amerike koje su se takmičile u klasi jedrilica Tridente 16. Pored vojnih reprezentacija, na regatnom polju su učestvovali i olimpijski i svetski prvaci.

U ekipi Vojne akademije bili su kapetan fregate dr Slobodan Radojević, vođa ekipe, i posada koju su činili poručnik korvete Aleksandar Jovanović iz Rečne flotile – skiper i kadeti Nikola Radosavljević, Uroš Kostić, Jelena Paunović i Luka Andrić. Vojna akademija od 2003. godine učestvuje na ovom eminentnom takmičenju, gde smo postigli zapažen rezultat i pored nedostatka vlastitih jedrilica za obuku i loših vremenskih prilika. Zbog jakih olujnih vetrova i visine talasa u Ligurskom moru regata je bila prekinuta tako da je od planiranih 45 trka realizovana samo 21.

Tokom boravka, našu delegaciju primili su gradonačelnik grada Livorna i načelnik Pomorske vojne akademije Italije, a u centru Livorna održana je parada svih delegacija koju su pozdravili brojni građani i propratili pisani i elektronski mediji.

- Ovim su nastavljeni veliki uspesi naše jedriličarske ekipe na međunarodnim takmičenjima. Bili smo predstavnici jedine kontinentalne države koja se pripremala na reci, a uspeli smo da pobedimo, ekipe iz pomorskih država Francuske, Turske, Egipta, Belgije, Bugarske, Tunisa, Katara, Omana, izjavio je vođa ekipe kapetan fregate Slobodan Radojević.

Prvo i treće mesto osvojila je ekipa kadeta italijanske Pomorske vojne akademije, a drugo mesto ekipa Pomorske vojne akademije Meksika. U klasifikaciji zemalja Mediterana i Crnog mora prvo mesto osvojila je Italija, drugo Maroko, dok je treće mesto pripalo ekipi Rumunije.

Na ovoj “Međunarodnoj jedriličarskoj nedelji” je bilo prisutno preko dve hiljade učesnika (među kojima i svetski i olimpijski prvaci), koji su se takmičili u svim klasama jedrilica. Regata u klasi jedrilica Tridente 16 u kojoj se takmičila naša ekipa predstavlja svojevrsno Svetsko jedriličarsko prvenstvo akademija”, jer svake godine okuplja veliki broj jeriličarskih ekipa iz celog sveta.

Organizacija ovog takmičenja protekla je na visokom nivou sa velikim respektom i uvažavanjem prema našoj Vojnoj akademiji i našoj zemlji od strane domaćina kao i svih šefova delagacija drugih zemalja.

Na osnovu svega na ovoj manifestaciji očigledno je da, bez obzira što smo bili jedina kontinentalna zemlja i jedina država učesnica sa Zapadnog Balkana, uživamo veliki ugled među najvećim pomorskim državama i da se veoma ceni naš sistem školovanja i obuke brodskog kadra.

Boravak i mogućnost prisustva u kabinetima i poligonima Pomorske vojne akademije Italije je bio od velikog značaja i pozitivnog uticaja na školovanje kadeta roda rečnih jedinica. Delegacija je imala priliku da vidi sistem obuke na brodskim simulatorima i da uporedi sa našim iskustvima u ovoj oblasti. Domaćini su bili prezadovoljni ponašanjem i boravkom naših kadeta, i uputili su našoj ekipi i zvaničan poziv, da i sledeće godine uzmemo učešće na ovoj regati.

Pripreme ekipe su se odvijale na Vojnoj akademiji i na Savi, na pozajmljenim jedrilicama tipa mikrotoner i tipa 420 u vlasništvu Akademskog jedriličarskog kluba Jedriličarskog saveza Srbije.


Arhiva vesti   2011 2010 2009 2008
Center Separator
Center Separator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
DIGITALNI REPOZITORIJUM DOKTORSKIH DISERTACIJA
Pretraživanje
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna