latinica | english
Вести

Министар Вулин: Захваљујући врховном команданту Војске Србије, наше ваздухопловство поново може да штити наше небоУчешће на видео конференцији Форума Европских средњих војних школаМинистар Вулин: Кадети Војне академије показују изузетне резултатеСвечаност поводом завршетка школовања 44. класе Војне гимназијеУвид јавности докторске дисертације кандидата Владе МитићаМинистар Вулин на обуци кадета: Наше оклопне јединице добиће првокласне официреОбавештење о другом делу селекције кандидата из грађанства за упис у Војну академију у школској 2020/2021. годиниОбавештење о допунском термину првог дела селекције кандидата из грађанства за упис у Војну академију у школској 2020/2021. годиниИзбор у звања сарадника на Војној академијиСвечаност поводом откривања бисте генерала Јована Мишковића и отварања Спомен собе на Војној академијиСве вести

Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна /

Свечаност на Војној академији поводом обележавања Дана КoВ и Дана пешадије

Кадети 140. класе рода пешадије Војне академије, уз подршку својих старешина и наставника приредили су на Војној академији свечаност поводом обележавања 16. новембра Дана Копнене војске и Дана пешадије.

На свечаности поводом обележавања Дана Копнене војске и Дана пешадије присуствовао је начелник Војне академије генерал-мајор проф. др Бојан Зрнић са колегијумом, наставници, слушаоци за резервне официре и кадети Војне академије свих родова и служби. У препуној Свечаној сали Војне академије кадети 140. класе Војне академије рода пешадије приказали су садржајан програм.

 

Кадет Обућина Марко беседио је о поносној традицији и историји наше земље и Војске.

Kадет Марић Јован представио се својом ауторском песмом "Војводама у спомен" у част наших војвода који су предводили српску војску у победама у Првом светском рату.

На свечаности су приказани догађаји из живота и рада кадета рода пешадије на Војној академији и током обуке на теренима и практичним облицима наставе. Императив знања и обучености представљен је у делу програма када су кадети приказали део тактичких радњи и поступака приладника рода пешадије у борбеним задацима решавања талачке ситуације.

У склопу свечаног програма представљени су најзначајнији садржаји и активности које прате образовање и обучавање кадета рода пешадије током школовања, али и задаци и изазови који их очекују на првој официрској дужности командира вода.

Након завршетка свечаности у холу испред Свечане сале Војне академије, приказан је тактичко-технички збор дела најсавременијег наоружања и борбене опреме јединица рода пешадије.

У години обележавања великог јубилеја 100 година од победе српске војске у Великом рату, кадети Војне академије рода пешадије обележили су Дан Копнене војске и Дан пешадије. 

Приказали су своја знања и вештине, колективни дух, љубав према својој историји, традицији и официрској професији.

Дан Копнене војске и Дан пешадије прославља се 16. новембра у сећање на дан када је 1914. године почела Колубарска битка. Колубарска битка једна је од најзначајнијих битака и највећих победа у Првом светском рату и поносној историји наше земље.

 

HorSeparator
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна