ћирилица | english
Mailing lista
Vaš e-mailВаш еМаил...
Kod sa slike
Prijavi se

generiši novi kod
HorSeparator

Naslovna /

Svečanost na Vojnoj akademiji povodom obeležavanja Dana KoV i Dana pešadije

Kadeti 140. klase roda pešadije Vojne akademije, uz podršku svojih starešina i nastavnika priredili su na Vojnoj akademiji svečanost povodom obeležavanja 16. novembra Dana Kopnene vojske i Dana pešadije.

Na svečanosti povodom obeležavanja Dana Kopnene vojske i Dana pešadije prisustvovao je načelnik Vojne akademije general-major prof. dr Bojan Zrnić sa kolegijumom, nastavnici, slušaoci za rezervne oficire i kadeti Vojne akademije svih rodova i službi. U prepunoj Svečanoj sali Vojne akademije kadeti 140. klase Vojne akademije roda pešadije prikazali su sadržajan program.

 

Kadet Obućina Marko besedio je o ponosnoj tradiciji i istoriji naše zemlje i Vojske.

Kadet Marić Jovan predstavio se svojom autorskom pesmom "Vojvodama u spomen" u čast naših vojvoda koji su predvodili srpsku vojsku u pobedama u Prvom svetskom ratu.

Na svečanosti su prikazani događaji iz života i rada kadeta roda pešadije na Vojnoj akademiji i tokom obuke na terenima i praktičnim oblicima nastave. Imperativ znanja i obučenosti predstavljen je u delu programa kada su kadeti prikazali deo taktičkih radnji i postupaka priladnika roda pešadije u borbenim zadacima rešavanja talačke situacije.

U sklopu svečanog programa predstavljeni su najznačajniji sadržaji i aktivnosti koje prate obrazovanje i obučavanje kadeta roda pešadije tokom školovanja, ali i zadaci i izazovi koji ih očekuju na prvoj oficirskoj dužnosti komandira voda.

Nakon završetka svečanosti u holu ispred Svečane sale Vojne akademije, prikazan je taktičko-tehnički zbor dela najsavremenijeg naoružanja i borbene opreme jedinica roda pešadije.

U godini obeležavanja velikog jubileja 100 godina od pobede srpske vojske u Velikom ratu, kadeti Vojne akademije roda pešadije obeležili su Dan Kopnene vojske i Dan pešadije. 

Prikazali su svoja znanja i veštine, kolektivni duh, ljubav prema svojoj istoriji, tradiciji i oficirskoj profesiji.

Dan Kopnene vojske i Dan pešadije proslavlja se 16. novembra u sećanje na dan kada je 1914. godine počela Kolubarska bitka. Kolubarska bitka jedna je od najznačajnijih bitaka i najvećih pobeda u Prvom svetskom ratu i ponosnoj istoriji naše zemlje.

 

HorSeparator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
DIGITALNI REPOZITORIJUM DOKTORSKIH DISERTACIJA
Pretraživanje
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna