latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна /

Пријем за чланове војних репрезентација у џудоу и маратону

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић приредили су дана 17.11.2018. године у Малој ратној сали Старог Генералштаба пријем за чланове војних репрезентација Републике Србије у џудоу и маратону поводом успеха који су остварили на светским такмичењима.

 

На недавно одржаном такмичењу, џудо репрезентација Министарства одбране и Војске Србије освојила је на 38. светском војном првенству у Рио де Женеиру у Бразилу три медаље, чиме је први пут у историји војног џудоа освојена медаља за Србију.

Такође, женска екипа Министарства одбране и Војске Србије освојила је сребрну медаљу на 50. светском првенству у маратону које је одржано у Бејруту у Либану. На такмичењу је учествовало 15 земаља света, чланица Међународног савета за војне спортове (CISM).

Министар одбране и начелник Генералштаба су због остварених резултата и успеха на светским такмичењима наградили све спротисте војних репрезентација у џудоу и маратону бесплатним седмодневним боравком на Тари.

Министар Вулин је честитао војним спортистима у име Министарства одбране и Војске Србије на постигнутим успесима, труду, упорности и дисциплини, као и ономе шту су показали на борилиштима и ван њих - да је припадник Војске увек професионалац, спортиста, као и онај ко се увек бори да буде први, али више и изнад свега човек који воли своју војску и своју земљу, и који им служи за понос.

Указујући на важност спорта у војсци, министар Вулин је истакао да у Војсци Србије, спорт не само да се промовише, већ спорт мора да се живи.

- Било је времена када смо занемаривали спорт, када нисмо размишљали колико је важан, било је времена када нисмо схватили, или смо желели да заборавимо да морамо да улажемо у изванредне појединце који су у стању да жртвују и своје време и време своје породице, да би остварили резултат - не за себе, већ за Војску Србије, иниституцију којој припадају. Али, ви сте пример како ми желимо да изгледа Војска Србије, како желимо да размишљају наши припадници - нагаласио je министар Вулин.

 

Према његовим речима, свако ко се икада у животу бар мало бавио спортом одлично зна да су воља и дух снажнији од тела и да су постигнути резултати трујумф воље, не тријумф физичких предиспозиција.

- Да су физичке предиспозиције те које се рачунају, не бисмо ни имали такмичење, само бисмо се измерили и рекли ко ће бити победник. Ви сте победници зато што сте вашом вољом одлучили да будете победници. Војска Србије ће више него до сада радити на системском уређењу спорта у војсци. Не можемо и не треба да се ослонимо на изванредне, талентоване, даровите појединце који су спремни да уложе себе у Војску Србије.То је драгоцено и то ће увек бити награђено и поштовано, али више од тога морамо да поновно успоставимо систем у оквиру Војске Србије који ће водити рачуна о талентованом појединцу, који ће му дати систем, заштиту, као и могућност да у потпуности развије све своје способности и да у потпуности покаже сав раскош свог талента - оценио је министар одбране.

Управо због тога, најавио је он, планирано је да се у наредном периоду формира и спортска јединица где ће најбољима бити омогућено да се баве оним у чему су најбољи.

- То је начин и да омогућимо и себи да најбоље и најталентованије споритисте из спортова који су нама битни, привучемо у Војску Србије, да их привучемо да постану део Војске Србије, њени припадници и да тако завршавају своју каријеру. Да занју да о њиховом раду неко води раучна, да је неко поносан на њих и да ће неко њихово знање и вољу желети да искористи и у годинама када више не буду били активни такмичари, а да за време свог активног бављења спортом нижу успехе - нагласио је министар Вулин.

Говорећи о значају постигнутих успеха, шеф делегације Републике Србије при CISM бригадни генерал Синиша Радовић истакао је да је конкуренција на овим светским такмичењима била изузетно јака, али да су наши реперзентативци у џудоу и маратону оствареним резултатима показали спермност умећа и вештине и учинили нас поносним.

 

Генерал Радовић је честитао окупљеним спортистима, изражавајући посебну захвалност министру Вулину и генералу Мојсиловићу, додајући да без њиховог активног учешћа, залагања и подршке да наши спортисти учествују на великим спортским такмичењима широм света, постигнути успеси не би били могући.

- Верујем да нам предстоје изузетни тренуци када је реч о војном спорту, као и подизање нивоа развоја спорта у војсци, јер имамо потребну енергију и људе, као и подршку спортских удружења и институција у нашој земљи, да на том путу успемо -  нагласио је генерал Радовић додајући да је успостављена једна изузетна мрежа сарадње када је реч о војном спорту.

Потпоручник Весна Ракић, која је у категорији до 78 килограма освојила бронзану медаљу, обраћајући се у име војне џудо репрезентације, истакла је да је уложен велики рад и труд свих чланова екипе, а била су потребна и велика одрицања и на приватном и на професионалном плану, да би се такви резултати остварили.

Говорећи у име репрезентације маратонаца наше војске, капетан Невена Јовановић истакла је да је трка била веома изазовна, као и да наши репрезентативци нису до тада имали прилике да се сусретну са таквом трком, што успех екипе чини још значајнијим. 

HorSeparator
Пријава аранжмана на 51. СП Копаник, зимска сезона 2019/2020. године
Претраживање
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна