ћирилица | english
Mailing lista
Vaš e-mailВаш еМаил...
Kod sa slike
Prijavi se

generiši novi kod
HorSeparator

Naslovna /

Prijem za članove vojnih reprezentacija u džudou i maratonu

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović priredili su dana 17.11.2018. godine u Maloj ratnoj sali Starog Generalštaba prijem za članove vojnih reprezentacija Republike Srbije u džudou i maratonu povodom uspeha koji su ostvarili na svetskim takmičenjima.

 

Na nedavno održanom takmičenju, džudo reprezentacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije osvojila je na 38. svetskom vojnom prvenstvu u Rio de Ženeiru u Brazilu tri medalje, čime je prvi put u istoriji vojnog džudoa osvojena medalja za Srbiju.

Takođe, ženska ekipa Ministarstva odbrane i Vojske Srbije osvojila je srebrnu medalju na 50. svetskom prvenstvu u maratonu koje je održano u Bejrutu u Libanu. Na takmičenju je učestvovalo 15 zemalja sveta, članica Međunarodnog saveta za vojne sportove (CISM).

Ministar odbrane i načelnik Generalštaba su zbog ostvarenih rezultata i uspeha na svetskim takmičenjima nagradili sve sprotiste vojnih reprezentacija u džudou i maratonu besplatnim sedmodnevnim boravkom na Tari.

Ministar Vulin je čestitao vojnim sportistima u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na postignutim uspesima, trudu, upornosti i disciplini, kao i onome štu su pokazali na borilištima i van njih - da je pripadnik Vojske uvek profesionalac, sportista, kao i onaj ko se uvek bori da bude prvi, ali više i iznad svega čovek koji voli svoju vojsku i svoju zemlju, i koji im služi za ponos.

Ukazujući na važnost sporta u vojsci, ministar Vulin je istakao da u Vojsci Srbije, sport ne samo da se promoviše, već sport mora da se živi.

- Bilo je vremena kada smo zanemarivali sport, kada nismo razmišljali koliko je važan, bilo je vremena kada nismo shvatili, ili smo želeli da zaboravimo da moramo da ulažemo u izvanredne pojedince koji su u stanju da žrtvuju i svoje vreme i vreme svoje porodice, da bi ostvarili rezultat - ne za sebe, već za Vojsku Srbije, inistituciju kojoj pripadaju. Ali, vi ste primer kako mi želimo da izgleda Vojska Srbije, kako želimo da razmišljaju naši pripadnici - nagalasio je ministar Vulin.

 

Prema njegovim rečima, svako ko se ikada u životu bar malo bavio sportom odlično zna da su volja i duh snažniji od tela i da su postignuti rezultati trujumf volje, ne trijumf fizičkih predispozicija.

- Da su fizičke predispozicije te koje se računaju, ne bismo ni imali takmičenje, samo bismo se izmerili i rekli ko će biti pobednik. Vi ste pobednici zato što ste vašom voljom odlučili da budete pobednici. Vojska Srbije će više nego do sada raditi na sistemskom uređenju sporta u vojsci. Ne možemo i ne treba da se oslonimo na izvanredne, talentovane, darovite pojedince koji su spremni da ulože sebe u Vojsku Srbije.To je dragoceno i to će uvek biti nagrađeno i poštovano, ali više od toga moramo da ponovno uspostavimo sistem u okviru Vojske Srbije koji će voditi računa o talentovanom pojedincu, koji će mu dati sistem, zaštitu, kao i mogućnost da u potpunosti razvije sve svoje sposobnosti i da u potpunosti pokaže sav raskoš svog talenta - ocenio je ministar odbrane.

Upravo zbog toga, najavio je on, planirano je da se u narednom periodu formira i sportska jedinica gde će najboljima biti omogućeno da se bave onim u čemu su najbolji.

- To je način i da omogućimo i sebi da najbolje i najtalentovanije sporitiste iz sportova koji su nama bitni, privučemo u Vojsku Srbije, da ih privučemo da postanu deo Vojske Srbije, njeni pripadnici i da tako završavaju svoju karijeru. Da zanju da o njihovom radu neko vodi raučna, da je neko ponosan na njih i da će neko njihovo znanje i volju želeti da iskoristi i u godinama kada više ne budu bili aktivni takmičari, a da za vreme svog aktivnog bavljenja sportom nižu uspehe - naglasio je ministar Vulin.

Govoreći o značaju postignutih uspeha, šef delegacije Republike Srbije pri CISM brigadni general Siniša Radović istakao je da je konkurencija na ovim svetskim takmičenjima bila izuzetno jaka, ali da su naši reperzentativci u džudou i maratonu ostvarenim rezultatima pokazali spermnost umeća i veštine i učinili nas ponosnim.

 

General Radović je čestitao okupljenim sportistima, izražavajući posebnu zahvalnost ministru Vulinu i generalu Mojsiloviću, dodajući da bez njihovog aktivnog učešća, zalaganja i podrške da naši sportisti učestvuju na velikim sportskim takmičenjima širom sveta, postignuti uspesi ne bi bili mogući.

- Verujem da nam predstoje izuzetni trenuci kada je reč o vojnom sportu, kao i podizanje nivoa razvoja sporta u vojsci, jer imamo potrebnu energiju i ljude, kao i podršku sportskih udruženja i institucija u našoj zemlji, da na tom putu uspemo -  naglasio je general Radović dodajući da je uspostavljena jedna izuzetna mreža saradnje kada je reč o vojnom sportu.

Potporučnik Vesna Rakić, koja je u kategoriji do 78 kilograma osvojila bronzanu medalju, obraćajući se u ime vojne džudo reprezentacije, istakla je da je uložen veliki rad i trud svih članova ekipe, a bila su potrebna i velika odricanja i na privatnom i na profesionalnom planu, da bi se takvi rezultati ostvarili.

Govoreći u ime reprezentacije maratonaca naše vojske, kapetan Nevena Jovanović istakla je da je trka bila veoma izazovna, kao i da naši reprezentativci nisu do tada imali prilike da se susretnu sa takvom trkom, što uspeh ekipe čini još značajnijim. 

HorSeparator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
DIGITALNI REPOZITORIJUM DOKTORSKIH DISERTACIJA
Pretraživanje
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna