Oбележен Дан Војне академије

Свечаност поводом обележавања 18. марта - Дана Војне академије, одржана је на Војној академији. Дан Војне академије обележен је војном свечаношћу и Свечаном академијом уз културно-уметнички програм у извођењу кадета Војне академије и ученика Војне гимназије.

На војној свечаности одржан је дефиле припадника Војне академије. Начелник Војне академије генерал-мајор проф. др Бојан Зрнић уручио је војне спомен медаље  и стимулативне мере најзаслужнијим припадницима Војне академије.

На Свечаној академији у Свечаној сали Војне академије, начелник Војне академије генерал-мајор проф. др Бојан Зрнић пожелео је присутнима добродошлицу у институцију која има 169 година.

- Војна академија има историју у којој је, у основи и самој суштини, записана историја нашег народа у последња два века. Од тежње да се институционализује снага народа и његова страст према слободи, преко настојања да се образује и васпита истинска елита – елита знања и способности, спремна на самопрегор и пожртвовање, до испољавања чврстог опредељења да се траје и опстаје на овој геостратегијској раскрсници, истакао је генерал Зрнић.

Начелник Војне академије је нагласио да ни данас не можемо рећи да је „лако нашој земљи, народу или војсци“.

- Али уверавам вас да под кровом Војне академије живе они који Србију воле више од свега на свету и због тога сам уверен да нема те историјске буре која би нашу земљу, са официрским кором који стасава овде, могла бити кобна, поручио је начелник Војне академије те искористио прилику да захвали министру одбране и државним секретарима у Министарству одбране који су „препознали важност Војне академије и пружили врло конкретну и видљиву подршку обнови њених капацитета, пре свега инфраструктурних“.- Будућност Србије на Војној академији корача чврстим кораком. Чврсти корак будућности Србије на Војној академији одише карактером, знањем, дисциплином и врлином. Кадети и слушаоци Војне академије, ви сте та будућност, закључио је генерал Зрнић.


Поводом данашњег празника, генерал Зрнић уручио је државном секретару у Министарству одбране Александру Живковићу Плакету Војне академије за допринос у развоју и унапређењу образовног процеса у Војној академији, а државном секретару у Министарству одбране Бојану Јоцићу Плакету Војне академије за допринос у развоју и унапређењу инфраструктуре Војне академије.

Ректор Универзитета одбране генерал-мајор доц. др Горан Радовановић уручио је признања најуспешнијима – најбољој катедри, Катедри Наоружања и опреме Копнене војске, најбољем наставнику доц. др Зорану Максимовићу, најбољем наставнику вештина у Војној академији потпуковнику Милораду Петронијевићу, најбољем сараднику у Војној академији мајору Младену Трикошу и најбољем наставнику у Војној гимназији Александру Драгељевићу.


 

Такође, награде су добили и најбољи кадет у 140. класи Војне академије Стефан Милићевић, најуспешнији цивилни студент у Војној академији Алекса Љубисављевић, ученица Војне гимназије Николина Божић и ученица Средње стручне војне школе Наташа Марковић.


На данашњој свечаности уручене су и захвалнице установама и појединцима с којима је Војна академија успешно сарађивала у претходној години.

О Војним школама говорили су и најбољи кадет у 140. класи Војне академије Стефан Милићевић и ученица Средње стручне војне школе Наташа Марковић. Како је истакао Милићевић, постоје три разлога због којих је одабрао војни позив.

- Први је дечачки сан, односно љубав према војном позиву, други је високи квалитет образовања, а трећи је породична традиција коју сам желео да наставим. Препоручио бих младима да упишу војне школе због квалитетног образовног програма и стручног кадра које те школе нуде и саветовао бих им да обуку униформу и да служе Републици Србији и Војсци Србије као што и ја служим сада, рекао је кадет Стефан Милићевић.

Ученица Наташа Марковић сматра да је војни позив веома частан и то наводи као главни разлог за свој избор.

- Средњу стручну војну школу сам уписала јер пружа врхунско образовање. Сматрам да за жене војни позив представља већи изазов, али све се може кад се хоће, рекла је ученица средње војне школе.

Свечаности су присуствовали државни секретари у Министарству одбране Александар Живковић и Бојан Јоцић, ректор Универзитета одбране генерал-мајор Горан Радовановић, представници Министарства одбране и Војске Србије, професори и сарадници Универзитета одбране, као и бројни сарадници и пријатељи Војне академије.

У данашњој свечаности учествовали су Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, Хор кадета Војне академије, кадети и ученици војних школа и чланови драмских и музичких секција.

ВОЈНА АКАДЕМИЈА - Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190; Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
copyright © Војна академија Београд / сва права задржана
дозволу за употребу материјала објављених на сајту тражите преко е-адресе: kancelarija@va.mod.gov.rs