latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Односи с медијима / Вести / Припадници Универзитета одбране обележили Дан Војске Србије

Припадници Универзитета одбране обележили Дан Војске Србије

Војном свечаношћу у Свечаној сали Војне академије припадници Универзитета одбрaне обележили су 23. април - Дан Војске Србије.

Војној свечаности су присуствовали ректор Универзитета одбране генерал-мајор доц. др Горан Радовановић, начелник Војне академије генерал-мајор проф. др Бојан Зрнић, колегијум ректора Универзиета одбране и начелника Војне академије, као и припадници Универзитета одбране, Војне академије и Медицинског факултета ВМА. 

На војној свечности поводом обележавања Дана Војске Србије, прочитанa  је честитка министра одбране господина Александра Вулина, и честитка начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милана Мојсиловића.

Поводом Дана Војске Србије, наредбом министра одбране део припадника Универзитета одбране је унапређен у виши чин, а као и сваке године прочитане су и наредбе о стимулативним мерама  којима су награђени и похваљени припадници Универзитета одбране који су у претходном периоду постигли најбоље резултате. 

Припадницима Универзитета одбране се обратио и честитао Дан Војске Србије начелник Војне академије генерал-мајор проф. др Бојан Зрнић.

У свом обраћању присутнима, начелник Војне академије је подсетио на пресудан значај Другог српског устанка у поносној историји српског народа, као и на значајну улогу војске, као мотора развоја и расадника националне елите.

 - Један од преломних догађаја у вишедеценијској борби за стварање независне државе био је Други српски устанак, подигнут у Такову, месту на коме су 1815. године храброст и мудрост заказале састанак да би повеле српски народ у победу. Устаничке чете, које су војничким врлинама надвисиле војску Османског царства биле су семе из којег се развила институција без које Србија није могла ни да постане самостална држава, нити да се одржи, нити да се развија. Реч је наравно, о војсци која се доказивала у бројним ратовима, која је показивала епску храброст и издржљивост, али била и мотор развоја и расадник националне елите. Довољно је да поменем да је та војска, у истом веку у коме је поникла из устаничких чета, давала научнике и академике, а да је почетком 20. века била међу првим војскама света које имају ратно ваздухопловство, истакао  је генерал Зрнић.

Начелник Војне академије је нагласио да  Војска Србије, како кроз историју, тако и данас, представља институцију која спаја традицију и модерност.

- Традицију чувамо као скуп онога највреднијег што је народ створио у прошлости, а што је сачувало свој значај и значење за нас данас, из чега извире наш заједнички, колективни идентитет, те нам даје војничке врлине, племенитост, чврстину, солидарност осећај трајања и свест да постоји смисао виши од јединке. Модерност је израз наше решености да опстанемо сада и овде, и да у будућности имамо способности немерљиво веће од оних које су у државотворним визијама градили или о којима су сањали наши прециистакао  је генерал Зрнић.

Начелник Војне академије генерал-мајор проф. др Бојан Зрнић је закључио да Универзитет одбране, са својим саставима, има значајно, а можда и пресудно место у изградњи Војске Србије као државне институције од виталног значаја, као и да је знање кључни ресурс за школовање и усавршавање, као и развој војне мисли и научно-истраживачки рад.

На крају обраћања начелник Војне академије генерал-мајор проф. др Бојан Зрнић је свим припадницима Универзитета одбране честитао 23. април - Дан Војске Србије.

HorSeparator
Пријава аранжмана на 51. СП Копаник, зимска сезона 2019/2020. године
Претраживање
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна