ћирилица | english
Mailing lista
Vaš e-mailВаш еМаил...
Kod sa slike
Prijavi se

generiši novi kod
HorSeparator

Naslovna /

Pripadnici Univerziteta odbrane obeležili Dan Vojske Srbije

Vojnom svečanošću u Svečanoj sali Vojne akademije pripadnici Univerziteta odbrane obeležili su 23. april - Dan Vojske Srbije.

Vojnoj svečanosti su prisustvovali rektor Univerziteta odbrane general-major doc. dr Goran Radovanović, načelnik Vojne akademije general-major prof. dr Bojan Zrnić, kolegijum rektora Univerzieta odbrane i načelnika Vojne akademije, kao i pripadnici Univerziteta odbrane, Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA. 

Na vojnoj svečnosti povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije, pročitana  je čestitka ministra odbrane gospodina Aleksandra Vulina, i čestitka načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Milana Mojsilovića.

Povodom Dana Vojske Srbije, naredbom ministra odbrane deo pripadnika Univerziteta odbrane je unapređen u viši čin, a kao i svake godine pročitane su i naredbe o stimulativnim merama  kojima su nagrađeni i pohvaljeni pripadnici Univerziteta odbrane koji su u prethodnom periodu postigli najbolje rezultate. 

Pripadnicima Univerziteta odbrane se obratio čestitao Dan Vojske Srbije načelnik Vojne akademije general-major prof. dr Bojan Zrnić.

U svom obraćanju prisutnima, načelnik Vojne akademije je podsetio na presudan značaj Drugog srpskog ustanka u ponosnoj istoriji srpskog naroda, kao i na značajnu ulogu vojske, kao motora razvoja i rasadnika nacionalne elite.

 - Jedan od prelomnih događaja u višedecenijskoj borbi za stvaranje nezavisne države bio je Drugi srpski ustanak, podignut u Takovu, mestu na kome su 1815. godine hrabrost i mudrost zakazale sastanak da bi povele srpski narod u pobedu. Ustaničke čete, koje su vojničkim vrlinama nadvisile vojsku Osmanskog carstva bile su seme iz kojeg se razvila institucija bez koje Srbija nije mogla ni da postane samostalna država, niti da se održi, niti da se razvija. Reč je naravno, o vojsci koja se dokazivala u brojnim ratovima, koja je pokazivala epsku hrabrost i izdržljivost, ali bila i motor razvoja i rasadnik nacionalne elite. Dovoljno je da pomenem da je ta vojska, u istom veku u kome je ponikla iz ustaničkih četa, davala naučnike i akademike, a da je početkom 20. veka bila među prvim vojskama sveta koje imaju ratno vazduhoplovstvo, istakao  je general Zrnić.

Načelnik Vojne akademije je naglasio da  Vojska Srbije, kako kroz istoriju, tako i danas, predstavlja instituciju koja spaja tradiciju i modernost.

- Tradiciju čuvamo kao skup onoga najvrednijeg što je narod stvorio u prošlosti, a što je sačuvalo svoj značaj i značenje za nas danas, iz čega izvire naš zajednički, kolektivni identitet, te nam daje vojničke vrline, plemenitost, čvrstinu, solidarnost osećaj trajanja i svest da postoji smisao viši od jedinke. Modernost je izraz naše rešenosti da opstanemo sada i ovde, i da u budućnosti imamo sposobnosti nemerljivo veće od onih koje su u državotvornim vizijama gradili ili o kojima su sanjali naši preciistakao  je general Zrnić.

Načelnik Vojne akademije general-major prof. dr Bojan Zrnić je zaključio da Univerzitet odbrane, sa svojim sastavima, ima značajno, a možda i presudno mesto u izgradnji Vojske Srbije kao državne institucije od vitalnog značaja, kao i da je znanje ključni resurs za školovanje i usavršavanje, kao i razvoj vojne misli i naučno-istraživački rad.

Na kraju obraćanja načelnik Vojne akademije general-major prof. dr Bojan Zrnić je svim pripadnicima Univerziteta odbrane čestitao 23. april - Dan Vojske Srbije.

HorSeparator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
DIGITALNI REPOZITORIJUM DOKTORSKIH DISERTACIJA
Pretraživanje
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna