Oбележена 74. годишњица од ослобођења логора Маутхаузен у Републици Аустрији

У времену од 03.05. до 06.05.2019. године, кадети Војне академије присуствовали су церемонији обележавања 74. годишњице од ослобођења логора Маутхаузен у Републици Аустрији. Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић предводио је државну церемонију обележавања.

На овом догађају из састава Војне академије учествовао је потпуковник Далибор Новковић и 5 кадета 140. класе Кадетске бригaде.

Одржана је комеморација у некадашњем логору Маутхаузен, Гусену 1, код споменика српским жртвама на месту некадашњег крематоријума који је претворен у Меморијални комплекс.

Централна комеморативна свечаност одржана је код спомен-плоче Србима умрлим у логорима Маутхаузен и споменика Југословенима палим у Другом светском рату.

Одржана је и заједничка комеморативна свечаност у оквиру комплекса некадашњег логора у Маутхаузену код централног споменика на Апел плацу.

Након церемоније полагања венаца и одавања почасти, одата је почаст и на савезничком војном гробљу из Првог светског рата у селу Рајфенрдорфу у близини Маутхаузена где је сахрањено 7.600 Срба.

Поред кадета Војне академије, церемонији су присуствовали студенти Криминалистичко-полицијског универзитета,  као и представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије из Београда.

ВОЈНА АКАДЕМИЈА - Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190; Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
copyright © Војна академија Београд / сва права задржана
дозволу за употребу материјала објављених на сајту тражите преко е-адресе: office@va.mod.gov.rs