ћирилица | english
Mailing lista
Vaš e-mailВаш еМаил...
Kod sa slike
Prijavi se

generiši novi kod
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Odnosi s medijima / Vesti / Obeležena 74. godišnjica od oslobođenja logora Mauthauzen u Republici Austriji

Obeležena 74. godišnjica od oslobođenja logora Mauthauzen u Republici Austriji

U vremenu od 03.05. do 06.05.2019. godine, kadeti Vojne akademije prisustvovali su ceremoniji obeležavanja 74. godišnjice od oslobođenja logora Mauthauzen u Republici Austriji. Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić predvodio je državnu ceremoniju obeležavanja.

Na ovom događaju iz sastava Vojne akademije učestvovao je potpukovnik Dalibor Novković i 5 kadeta 140. klase Kadetske brigade.

Održana je komemoracija u nekadašnjem logoru Mauthauzen, Gusenu 1, kod spomenika srpskim žrtvama na mestu nekadašnjeg krematorijuma koji je pretvoren u Memorijalni kompleks.

Centralna komemorativna svečanost održana je kod spomen-ploče Srbima umrlim u logorima Mauthauzen i spomenika Jugoslovenima palim u Drugom svetskom ratu.

Održana je i zajednička komemorativna svečanost u okviru kompleksa nekadašnjeg logora u Mauthauzenu kod centralnog spomenika na Apel placu.

Nakon ceremonije polaganja venaca i odavanja počasti, odata je počast i na savezničkom vojnom groblju iz Prvog svetskog rata u selu Rajfenrdorfu u blizini Mauthauzena gde je sahranjeno 7.600 Srba.

Pored kadeta Vojne akademije, ceremoniji su prisustvovali studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta,  kao i predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije iz Beograda.

HorSeparator
Konkurs za izbor najbolje besede na temu "Čast je naša imovina"
Prijava aranžmana na 51. SP Kopanik, zimska sezona 2019/2020. godine
Pretraživanje
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna