ћирилица | english
Mailing lista
Vaš e-mailВаш еМаил...
Kod sa slike
Prijavi se

generiši novi kod
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Odnosi s medijima / Vesti / Obeležena 74. godišnjica od oslobođenja logora Mauthauzen u Republici Austriji

Obeležena 74. godišnjica od oslobođenja logora Mauthauzen u Republici Austriji

U vremenu od 03.05. do 06.05.2019. godine, kadeti Vojne akademije prisustvovali su ceremoniji obeležavanja 74. godišnjice od oslobođenja logora Mauthauzen u Republici Austriji. Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić predvodio je državnu ceremoniju obeležavanja.

Na ovom događaju iz sastava Vojne akademije učestvovao je potpukovnik Dalibor Novković i 5 kadeta 140. klase Kadetske brigade.

Održana je komemoracija u nekadašnjem logoru Mauthauzen, Gusenu 1, kod spomenika srpskim žrtvama na mestu nekadašnjeg krematorijuma koji je pretvoren u Memorijalni kompleks.

Centralna komemorativna svečanost održana je kod spomen-ploče Srbima umrlim u logorima Mauthauzen i spomenika Jugoslovenima palim u Drugom svetskom ratu.

Održana je i zajednička komemorativna svečanost u okviru kompleksa nekadašnjeg logora u Mauthauzenu kod centralnog spomenika na Apel placu.

Nakon ceremonije polaganja venaca i odavanja počasti, odata je počast i na savezničkom vojnom groblju iz Prvog svetskog rata u selu Rajfenrdorfu u blizini Mauthauzena gde je sahranjeno 7.600 Srba.

Pored kadeta Vojne akademije, ceremoniji su prisustvovali studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta,  kao i predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije iz Beograda.

HorSeparator
Prijava aranžmana na 51. SP Kopanik, zimska sezona 2019/2020. godine
Pretraživanje
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-247, 011/3603-331; Faks: 011/3005-190
E-pošta: office@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna