latinica | english
Вести

Прелиминарни списак кандидата који су успешно реализовали селекцију за упис у Војну академијуОдржана завршна вежба кадета "Дипломац 2020"Увид јавности докторске дисертације кандидата Дејана ЂорђевићаИзбор и поновни избор у звање наставника вештина и сарадника на Војној академијиИнтерни конкурс за избор лица у звање наставника вештина Војне академијеОбавештење о допунском термину другог дела селекције кандидата из грађанства за упис у Војну академијуМинистар Вулин на полигону „Тител“: Наше реке и наша језера неће бити без одговарајуће заштитеУвид јавности докторске дисертације кандидата Љубомира ДуловићаМинистар Вулин: Захваљујући врховном команданту Војске Србије, наше ваздухопловство поново може да штити наше небоУчешће на видео конференцији Форума Европских средњих војних школаСве вести

Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Учешће кадета Војне академије на 21. Зокијевој регати

Учешће кадета Војне академије на 21. Зокијевој регати

Меморијална једриличарска регата посвећена мајору Зорану Радосављевићу, пилоту 127. ловачке авијацијске ескадриле "Витезови" Војске Југославије, који је погинуо у одбрани отаџбине 26. марта 1999. године, завршена је дана 26.05.2019. године, након дводневног такмичења у неколико класа и категорија.

Ове године, регатно поље оба дана било је на Дунаву, а више од 80 учесника, надметало се у класама "оптимист", "ласер 4.7", "ласер радијал", "ласер стандард", "микро" и "крсташ".

Кадети Војне академије, род речних јединица, Јелена Пауновић и Урош Костић, чланови су победничке екипе у класи "микро". За Јелену ово је друго, а за Уроша треће учешће на Зокијевој регати. Како кажу, једрењем су почели да се баве од када су уписали Војну академију и част им је што су учествовали на регати.

Меморијална једриличарска регата "Зоран Радосављевић" међу једриличарима је позната као регата са емоцијама. Традиционално, регата окупља велики број једриличара, Зоранових колега, пријатеља и поштовалаца.

Сестра Зорана Радосављевића, Снежана Радосављевић Мажибрада, председница Удружења "Зоран Радосављевић" истакла је да су организатори регате врло срећни јер су и ове године имали доста учесника, као и да су најмлађи једриличари, који су ранијих година једрили на Ади Циганлији, ове године заједно са свима једрили на Дунаву.

 

Припадници Речне флотиле обезбеђивали су регатно поље и ове године, а кадети Војне академије помагали су организацији регате и такмичили се у оквиру регатних посада. Припадници РВ и ПВО налетима хеликоптера типа "газела" на симболичан начин означили су почетак регате у знак сећања на свог колегу пилота мајора Зорана Радосављевића.

Организатори регате су Удружење "Регата Зоран Радосављевић" и Једриличарски клуб "Земун". Значајну помоћ пружили су Министарство одбране и Војска Србије, МУП Србије - Речна полиција, Министарство саобраћаја, Лучка капетанија и друге компаније.

Регата у част пилота и једриличара мајора Зорана Радосављевића, први пут је одржана у Црној Гори 1999. године, а од маја 2007. године организује се у Београду. 

 

HorSeparator
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна