Учешће кадета Војне академије на 21. Зокијевој регати

Меморијална једриличарска регата посвећена мајору Зорану Радосављевићу, пилоту 127. ловачке авијацијске ескадриле "Витезови" Војске Југославије, који је погинуо у одбрани отаџбине 26. марта 1999. године, завршена је дана 26.05.2019. године, након дводневног такмичења у неколико класа и категорија.

Ове године, регатно поље оба дана било је на Дунаву, а више од 80 учесника, надметало се у класама "оптимист", "ласер 4.7", "ласер радијал", "ласер стандард", "микро" и "крсташ".

Кадети Војне академије, род речних јединица, Јелена Пауновић и Урош Костић, чланови су победничке екипе у класи "микро". За Јелену ово је друго, а за Уроша треће учешће на Зокијевој регати. Како кажу, једрењем су почели да се баве од када су уписали Војну академију и част им је што су учествовали на регати.

Меморијална једриличарска регата "Зоран Радосављевић" међу једриличарима је позната као регата са емоцијама. Традиционално, регата окупља велики број једриличара, Зоранових колега, пријатеља и поштовалаца.

Сестра Зорана Радосављевића, Снежана Радосављевић Мажибрада, председница Удружења "Зоран Радосављевић" истакла је да су организатори регате врло срећни јер су и ове године имали доста учесника, као и да су најмлађи једриличари, који су ранијих година једрили на Ади Циганлији, ове године заједно са свима једрили на Дунаву.

 

Припадници Речне флотиле обезбеђивали су регатно поље и ове године, а кадети Војне академије помагали су организацији регате и такмичили се у оквиру регатних посада. Припадници РВ и ПВО налетима хеликоптера типа "газела" на симболичан начин означили су почетак регате у знак сећања на свог колегу пилота мајора Зорана Радосављевића.

Организатори регате су Удружење "Регата Зоран Радосављевић" и Једриличарски клуб "Земун". Значајну помоћ пружили су Министарство одбране и Војска Србије, МУП Србије - Речна полиција, Министарство саобраћаја, Лучка капетанија и друге компаније.

Регата у част пилота и једриличара мајора Зорана Радосављевића, први пут је одржана у Црној Гори 1999. године, а од маја 2007. године организује се у Београду. 

 

ВОЈНА АКАДЕМИЈА - Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190; Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
copyright © Војна академија Београд / сва права задржана
дозволу за употребу материјала објављених на сајту тражите преко е-адресе: office@va.mod.gov.rs