latinica | english
Вести

Oбавештење о пријемном испиту за упис на Војну академијуСлушаоци за резервне официре генерације "март 2020" положили заклетвуОбавештење о одлагању уписа кандидата на мастер академске студије "Управљање ризицима у случају природних катастрофа"Извештај комисије избор у звања за наставнике вештинаКонкурс за избор и поновни избор лица у звање наставника вештина и сарадника Војне академије у пољу друштвено-хуманистичких и техничко-технолошких наукаСпортски сусрети поводом Дана Војне академијеРанг листа кандидата за пријем на мастер академске студије "Управљање ризицима у случају природних катастрофа"Јасмина Миловановић и Димитрије Гргић државни шампиони у стрељаштвуМинистар Вулин: Војна академија је понос Министарства одбране и Војске СрбијеОбука војних пилота и кадета на Аеродрому МораваСве вести

Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Односи с медијима / Вести / Mинистар одбране обишао кадете Војне академије на обуци на броду "Козара"

Mинистар одбране обишао кадете Војне академије на обуци на броду "Козара"

- Војска Србије је спремна и способна да брани сваки део наше територије, без обзира да ли је у питању копно, да ли је у питању небо, или је у питању наша вода, наше реке, наша језера - изјавио је министар одбране Александар Вулин приликом обиласка кадета 140. и 141. класе Војне академије, смера Речне јединице, који се налазе на обуци на броду посебне намене „Козара“.

 

У пратњи министра одбране, кадете по повратку са међународног путовања у склопу редовне обуке, данас су обишли и ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник доц. др Горан Радовановић, начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић, начелник Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић и командант Речне флотиле капетан бојног брода Андрија Андрић. 

 

Припадници Речне флотиле својом обуком и својим односом према свакодневним задацима, према речима министра Вулина, уливају наду и поверење у способности војске.

 - Речна флотила је показала своју вредност и своју важност у катастрофалним поплавама 2014. године. Хиљаде наших грађана били су спасени захваљујући обучености, опремљености и организованости припадника Речне флотиле. Данас, захваљујући бољој организацији државе и великим улагањима која је покренуо председник Вучић, катастрофалне поплаве су избегнуте, али то не значи да Речна флотила може да се опусти. То не значи да сви ми не треба да размишљамо да је најгори сценарио увек могућ. Управо зато и наши кадети се припремају и управо зато су потпуно спремни да одговоре на сваки изазов – рекао је министар Вулин.

Вршилац дужности декана Војне академије пуковник др Драган Трифковић истакао је да је међународно крстарење унутрашњим пловним путевима, реком Дунав, на релацији Београд – Будимпешта и назад, било добра прилика да кадети треће и четврте године Војне академије практично провере до сада стечена теоријска знања.
 
Пут је био дугачак 1.000 километара. Кадети су изучавали теме из навигације, како астрономске, тако и терестричке навигације, изучавали су бродски и хибридни погон у комбинацији дизел и електричног погона, теме из тактике, употребе наоружања и свих оних послова који се иначе на броду изводе: вез, упловљење, испловљење, сидрење брода и вођење навигацијске службе. Осим кадета, укрцали смо професоре и инструкторе, а имали смо и помоћ посаде командног брода „Козара“ – изјавио је пуковник Трифковић.


 
За кадеткињу Јелену Сарић, са смера речне јединице, ово је била прва пловидба на броду посебне намене „Козара“ и прва међународна пловидба. Како истиче, за њу је најзначајније са овог путовања прилика да се у пракси окуша у раду на командном мосту, у кормиларници и увиди како се води брод.
 
Десетодневно путовање, кадет треће године Никола Старчевић, такође са смера речне јединице, описује као веома корисно искуство и због сусрета са мађарским кадетима, упознавања са њиховим наставним садржајима и прилике за размену искустава.

HorSeparator
ИНФОРМАЦИЈА О КОРИШЋЕЊУ ПЛАТФОРМЕ ЗА УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ
Претраживање
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна