Teнфор Друмска стрела представила своју формулу за 2019. годину

Студентски формула тим Тенфор Друмска стрела премијерно је 24.06.2019. године представио своје осмо тркачко возило пред пуним амфетеатром Машинског факултета у Београду. Друмска стрела 2019 је, како кажу, најмодернији прототип тркачког аутомобила по угледу на формулу 1. Она је иновативнија, бржа, лакша и поузданија, а убрзање од 100 километара на час достиже за мање од четири секунде.

На конструкцији новог болида радило је 45 студената са девет факултета Универзитета у Београду- Машинског, Технолошко-металуршког, Електротехничког, Архитектонског, Математичког, Економског, Правног, ФОН-а и Војне академије. Сви подсистеми возила за сезону 2019. су технички унапређени истакао је поручник Лазар Стојнић - вођа тима Друмска стрела. Оптимизована конструкција шасије, модернији концепт ослањања, као и бројне иновације у области електронике и сензорике, само су нека од побољшања која ће обезбедити боље перформанске возила на стази.

Више од 700 гостију имало је прилику да се упозна и са електричном стрелом - новим формула студент тимом који ради на развоју и изради првог електричног тркачког возила у Србији. Тим је основан у октобру прошле године, а већ у јулу ове године учествоваће на формула студент такмичењу у Силверстону у Великој Британији,где ће представити идејни пројекат. И у овом пројекту,велики удео имају бивши кадети Војне академије, а сада потпоручници ВС и студенти мастер студија Машинског факултета у Београду. Свечаном представљању нове формуле,присуствовали су државни секретар у Министарству просвете,науке и технолошког развоја,проф. др Владимир Поповић, иначе, професор Машинског факултета и први ментор Формула Студент тима, декан Машинског факултета проф. др Радивоје Митровић, проректор за међународну сарадњу Универзитета у Београду проф. др Ненад Зрнић, декан Технолошко-металуршког факултета проф. др Петар Ускоковић и начелник Војне академије генерал-мајор проф. др Бојан Зрнић.

Генерал-мајор проф. др Бојан Зрнић, начелник Војне академије је истакао да је поносан на све официре који, као студенти мастер и докторских студија на Машинском факултету, активно учествују у пројекту Тенфор Друмска Стрела. Пре свечаног откривања новог возила, које је својим дизајном изазвало одушевљење присутних, приказани су развојни пут Тенфор Друмске Стреле, као и сви успеси и иновације на којима су радили и раде чланови Формула Студент тима.

ВОЈНА АКАДЕМИЈА - Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190; Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
copyright © Војна академија Београд / сва права задржана
дозволу за употребу материјала објављених на сајту тражите преко е-адресе: kancelarija@va.mod.gov.rs