ћирилица | english
Mailing lista
Vaš e-mailВаш еМаил...
Kod sa slike
Prijavi se

generiši novi kod
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao završnu vežbu kadeta Vojne akademije "Diplomac 2019"

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao završnu vežbu kadeta Vojne akademije "Diplomac 2019"

- Danas su kadeti pokazali veoma dobru obučenost i pokazali su da možemo sa sigurnošću da očekujemo od njih da budu dobri oficiri i da vode svoje ljude - izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon što je, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, na Pasuljanskim livadama obišao završnu vežbu kadeta Vojne akademije i slušalaca za rezervne oficire "Diplomac 2019".

Ministar je tom prilikom poručio da je obuka jedna od stvari na kojoj Ministarstvo odbrane posebno insistira i da svaki pripadnik Vojske Srbije mora biti vrhunski obučen.

 

- Posle dugog niza godina, Vojnu akademiju završava jedna klasa pilota borbenih helikoptera, što nismo radili još od 1998. godine. Vojska se oprema, vojska se naoružava, ali iznad svega, vojska se obučava i posebno će se voditi računa o tome da svaki naš pripadnik ume da iskoristi sva sredstva koja su mu na raspolaganju i da ume da prenese svoje znanje na ljude koji će sutra voditi - naglasio je ministar Vulin.

 

Prema rečima načelnika Katedre taktike pukovnika Dejana Ranđelovića, taktička vežba sa bojevim gađanjem bila je prilika da se sagleda integracija u smislu vidova, rodova i službi u kojoj kadeti mogu da shvate složenost organizacije rada i nauče kako se treba pravilno organizovati i raditi u cilju uspešnog izvođenja borbenih dejstava.

 

- Ispred vas stoje ljudi koji su moralno čisti, sposobni, odlični i motivisani da za nekoliko meseci stanu u stroj vojske i izvrše najsloženije borbene zadatke koji se pred njih stavljaju - istakao je pukovnik Ranđelović.

Kadet četvrte godine stariji vodnik Nemanja Virijević danas je bio u ulozi komandira streljačkog odeljenja i kako kaže, imao je nimalo lak zadatak, jer se na vežbi koristila bojeva municija, što itekako povećava rizik u realizaciji same vežbe. 

 

Stariji vodnik Stefan Pešić, takođe, kadet četvrte godine smatra da su današnji zadaci uspešno realizovani. On je izjavio da je zadovoljan radom svojih kolega i što je vežba ocenjena najvišom ocenom.

 

Kadetkinja četvrte godine Milica Petrović, sa smera ABHO, objasnila je da je njen zadatak bio u segmentu prikaza rada dekontaminacione stanice, i poput svojih kolega zadovoljna je pokazanim znanjem.

 

Kadeti završne godine rodova pešadije, oklopnih jedinica, avijacije i atomsko-biološko-hemijske službe, kao i slušaoci kursa za rezervne oficire, na današnjoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem pokazali su i u praksi šta su naučili tokom školovanja i potvrdili spremnost za izvršavanje najloženijih zadataka koje donosi oficirski poziv za koji su se opredelili.

 

Nakon današnje vežbe, kadete završne vežbe svih studijskih programa Vojne akdemije očekuju ispiti i završetak diplomskog rada, da bi krajem leta, ispred Skupštine Republike Srbije, bili svečano promovisani u čin potporučnika Vojske Srbije.

 

Vežbu "Diplomac 2019" obišli su i zamenik načelnika Generalštaba general-major Petar Cvetković, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik doc. dr Goran Radovanović, načelnik Vojne akademije general-major prof. dr Bojan Zrnić, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović, komandant Druge brigade Kopnene Vojske brigadni general Željko Kuzmanović, komandant Treće brigade Kopnene Vojske brigadni general Slađan Stamenković.

 

Fotografije sa završne vežbe kadeta Vojne akademije "Diplomac 2019" možete pogledati OVDE. 

HorSeparator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
DIGITALNI REPOZITORIJUM DOKTORSKIH DISERTACIJA
Pretraživanje
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna