Министар одбране Александар Вулин обишао завршну вежбу кадета Војне академије

- Данас су кадети показали веома добру обученост и показали су да можемо са сигурношћу да очекујемо од њих да буду добри официри и да воде своје људе - изјавио је министар одбране Александар Вулин након што је, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, на Пасуљанским ливадама обишао завршну вежбу кадета Војне академије и слушалаца за резервне официре "Дипломац 2019".

Министар је том приликом поручио да је обука једна од ствари на којој Министарство одбране посебно инсистира и да сваки припадник Војске Србије мора бити врхунски обучен.

 

- После дугог низа година, Војну академију завршава једна класа пилота борбених хеликоптера, што нисмо радили још од 1998. године. Војска се опрема, војска се наоружава, али изнад свега, војска се обучава и посебно ће се водити рачуна о томе да сваки наш припадник уме да искористи сва средства која су му на располагању и да уме да пренесе своје знање на људе који ће сутра водити - нагласио је министар Вулин.

 

Према речима начелника Катедре тактике пуковника Дејана Ранђеловића, тактичка вежба са бојевим гађањем била је прилика да се сагледа интеграција у смислу видова, родова и служби у којој кадети могу да схвате сложеност организације рада и науче како се треба правилно организовати и радити у циљу успешног извођења борбених дејстава.

 

- Испред вас стоје људи који су морално чисти, способни, одлични и мотивисани да за неколико месеци стану у строј војске и изврше најсложеније борбене задатке који се пред њих стављају - истакао је пуковник Ранђеловић.

Кадет четврте године старији водник Немања Виријевић данас је био у улози командира стрељачког одељења и како каже, имао је нимало лак задатак, јер се на вежби користила бојева муниција, што итекако повећава ризик у реализацији саме вежбе. 

 

Старији водник Стефан Пешић, такође, кадет четврте године сматра да су данашњи задаци успешно реализовани. Он је изјавио да је задовољан радом својих колега и што је вежба оцењена највишом оценом.

 

Кадеткиња четврте године Милица Петровић, са смера АБХО, објаснила је да је њен задатак био у сегменту приказа рада деконтаминационе станице, и попут својих колега задовољна је показаним знањем.

 

Кадети завршне године родова пешадије, оклопних јединица, авијације и атомско-биолошко-хемијске службе, као и слушаоци курса за резервне официре, на данашњој тактичкој вежби са бојевим гађањем показали су и у пракси шта су научили током школовања и потврдили спремност за извршавање најложенијих задатака које доноси официрски позив за који су се определили.

 

Након данашње вежбе, кадете завршне вежбе свих студијских програма Војне акдемије очекују испити и завршетак дипломског рада, да би крајем лета, испред Скупштине Републике Србије, били свечано промовисани у чин потпоручника Војске Србије.

 

Вежбу "Дипломац 2019" обишли су и заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Петар Цветковић, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник доц. др Горан Радовановић, начелник Војне академије генерал-мајор проф. др Бојан Зрнић, шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић, командант Друге бригаде Копнене Војске бригадни генерал Жељко Кузмановић, командант Треће бригаде Копнене Војске бригадни генерал Слађан Стаменковић.

Фотографије са завршне вежбе кадета Војне академије "Дипломац 2019" можете погледати ОВДЕ.  

ВОЈНА АКАДЕМИЈА - Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190; Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
copyright © Војна академија Београд / сва права задржана
дозволу за употребу материјала објављених на сајту тражите преко е-адресе: kancelarija@va.mod.gov.rs