latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Вести / Министар Вулин: Мотивисани и обучени кадети гарант су јаке војске у будућности

Министар Вулин: Мотивисани и обучени кадети гарант су јаке војске у будућности

-Најмлађи припадици Војске, кадети 144. класе, показали су да су мотивисани, да су спремни, да хоће да уче и да раде и да су позив будућих официра изабрали својом вољом и зато што то желе да буду - изјавио је данас министар одбране Александар Вулин након обиласка обуке кадета 144. класе Војне академије у Првом центру за обуку у сомборској касарни "Аеродром".

Министар Вулин је истакао да је, у односу на прошлу годину, са 30 процената више уписаних кадета, а, како је додао, занимљиво је да је 50 одсто њих, више него у прошлој класи, дошло из цивилства. То значи, додао је министар одбране, да се поверење у Војску Србије враћа и унапређује и да ће позив официра бити престижан као што је некада био.

- Ова деца гарантују да ће Војска Србије у будућности бити у стању да испуни своје обавезе и да ће у будућности, бити у стању да сачува слободу наше земље и да сачува наш начин живота. За њих су предвиђени најбољи могући услови, квалитет њиховог живота док су кадети, док се школују биће у складу са квалитетом живота њихових колега у најразвијенијим армијама света. А када завршe са школовањем, када преузму официрске дужности, доћиће у војску која је материјално далеко снажнија него што је данас, која је опремљена и сигурна, али и изнад свега, која увек чува мир и сигурност наше земље - нагласио је министар одбране.

 

Како је истакао командант Кадетске бригаде Војне академије пуковник Иван Орбовић, Војна академија је након процеса селекције избршила пријем 144, најмлађе класе кадета, који су половином августа почели обуку и увођење у "војнички живот" у центрима за обуку Команде за обуку.

- На овом месту, 120 кадета изводи основну обуку, чији је циљ да створи мотивисаног и оспособљеног и дисциплинованог кадета, који је у борбеним дејствима способан да опстане, да преживи у борби и истовремено да извршава тактичке задатке.

Овде ће, кроз неколико предмета, међу којима су тактичка обука, стројева обука, наоружање са наставом гађања, морал, физичка обука и правило службе, кадети имти прилику да се упознају са основама војничког рада, реда и дисциплине и основама живота и рада у јединицама Војске и стекну своја прва и основна знања која сваки припадник Војске мора да има. Овде је 120 кадета, а остатак класе обуку изводи у Другом центру за обуку у Ваљеву - нагласио је пуковник Орбовић. 

Са кадетима у сомборском центру за обуку је и командир Трећег вода 144. класе Војне академије поручник Миодраг Живков, са којима изводи припрему за извршење припремног гађања из аутоматске пушке.

- Кадети су сада у периоду основне обуке и савлађују оне неопходне садржаје из тог периода обучавања. Као њихов командир, ја сам врло задовољан њиховом мотивацијом, трудом и залагањем и сваким даном то иде све боље и боље - оценио је поручник Живков.

 

Говорећи о својим утисцима током првих месеци на Војној академији који протичу у обуци, кадет Вељко Милићевић из Ниша истиче да је задовољан, додајући да обука испуњава свој циљ, да кадети виде како је "обичном војнику пре него што постане официр".

- Напорно је, али морал је на висини, и имамо воље за све - наглашава кадет Милићевић.

 

Основну обуку у Сомбору ових дана пролази и кадетикиња Јована Јовановић из Крушевца за коју каже да је веома интересантна, јер са својим "класићима" има прилику да се сусретне са наоружањем. 

- Јесте мало напорно, сви ми имамо велику вољу, и овај војнички колектив се труди да све те препреке и потешкоће превазиђемо што успешније - наглашава кадеткиња Јовановић додајући да дан проведен на обуци брже прође од оних у клупама.  

 

Министар Вулин је посету сомборском Првом центру за обуку започео реферисањем заменика команданта 1. Центра за обуку потпуковника Радована Миладиновића, након чега је обишао извођење физичке обуке, увежбавање стројевих радњи и припрему за гађање.

Данашњем обиласку присуствовали су и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић, начелник Војне академије генерал-мајор проф. др Бојан Зрнић, шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић и начелник штаба Команде за обуку пуковник Никола Дејановић. 

HorSeparator
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна