latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Свечаност полагања заклетве

Свечаност полагања заклетве

- Данас сте дали реч да ћете чувати своју земљу и бити уз свој народ где год и кад год затреба. Данас сте своју земљу, свој народ, своје претке и своје потомке учинили поносним, гордим на строј који стоји испред њих, на строј који је наш чувар, наш бедем од сваког зла, злочина и олује. Данас сте учинили поносним оне који су корачали пре вас и данас гледате захвалне очи оних који ће желети да личе на вас, да буду баш такви какви сте ви - рекао је министар Александар Вулин на данашњој свечаности полагања заклетве кадета 144. класе Војне академије и 11. класе Медицинског факултета Војномедицинске академије, слушалаца класе резервних официра генерације "септембар 2019",  ученика 47. класе Средње стручне војне школе и војника на добровољном служењу војног рока одржаној у касарни "Војвода Живојин Мишић" у Ваљеву.

  

Честитајући онима који су дали реч да ће чувати своју земљу и свој народ, министар Вулин је поручио да могу бити без бриге, јер их нико никада неће послати да другим народима чине зло и гуше њихову жељу за слободом.
 
- Изабрали смо да будемо војно неутрални, да не слушамо никога до себе, да не чинимо ништа што може угрозити наш народ и наш начин живота.
Никада злочини који су учињени над српским народом неће бити чињени од стране српског народа и српске војске над другим људима и над другим народима. Будите сигурни да захвална Србија стоји уз вас, поносна и горда,  сигурна и мирна, јер само снажна Србија и њена јака војска јесу гарант мира на читавом Балкану. Када је Србија била јака и њена војска била јака, било је мира, сигурности и стабилности. Када је Србија била слаба, немоћна и удаљена од свог народа и својих граница, онда је било невоље и рата - рекао је министар Вулин и додао да је оваква, поносна и снажна војска једина гаранција да ће наш народ живети у миру, да ће читав Балкан живети у миру.

 

Министар Вулин је захвалио војсци на поверењу, нади, истрајности, упорности, тврдоглавости, на томе што је уз своју државу и свој народ и што њени садашњи припадници чине Војску Србије достојну својих предака и достојну сећања њених потомака.

  

Бројним породицама које су се окупиле да на данашњој свечаности подрже своје најмилије у полагању заклетве, министар Вулин је захвалио што су са пуно поверења и наде поверили Србији оно што им је највредније.
 
- Драги родитељи, хоћу да вам захвалим у име једине, вољене Србије на овим горостасима, на овом строју, на овој најлепшој, најбољој, најхрабријој младости. Гајили сте их, чували, радовали се, плакали са њима и због њих.  Хвала вам што сте нам их дали, поверили, јер нема већег знака поверења, нема веће наде него када своје дете предаш својој држави. Оно најбоље и најлепше, оно због чега се вреди родити, дали сте својој земљи. Хвала вам за то, а захвалан ће вам бити и народ због кога они стоје овде и због кога постоје - рекао је министар Вулин.

Заклетву су данас положили и кадети 144. класе Војне академије који се налазе на обуци у касарни „Аеродром“ у Сомбору.

 

Свечаном полагању заклетве у Ваљеву присуствовали су ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник Горан Радовановић, заступник команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић, начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Саво Иришкић, шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић, представници Војне академије и Средње стручне војне школе, епископ ваљевски Милутин, градоначелник Ваљева Слободан Гвозденовић и бројни представници локалне самоуправе.

У Сомбору, полагању заклетве присуствовали су начелник Управе за оперативне послове Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Желимир Глишовић, начелник Управе за обуку и доктрину бригадни генерал Жељко Петровић, командант Кадетске бригаде пуковник Иван Орбовић.

 

HorSeparator
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна