Концерт кадета Војне академије на Тргу Републике

Музичка секција Војне академије, уз подршку Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“, одржала је вечерас концерт на Тргу Републике у Београду. Наступ је организован у оквиру градске манифестације „Београдска зима“.

Престоничка публика уживала је у разноврсном музичком програму и могла је да се увери да кадети, осим што владају војничким врлинама, знањем и вештинама, учествују и у осталим аспектима друштвеног живота те да су у сваком смислу будућност и понос наше војске и државе.

Ванредни проф. др потпуковник Срђан Благојевић истакао је да Војна академија има дугу традицију неговања и развијања културно-уметничких склоности и вештина својих кадета.

– Запажени су резултати фолклорне, плесне, реторичке, ликовне и осталих уметничких секција које постоје у кругу касарне „ Генерал Јован Мишковић“. Музичка секција Војне академије постоји дуги низ година, али је у претходних неколико година доживела прави препород. Велики број кадета одлучио је да јој приступи и да с пуним жаром допринесе да се за њу чује и ван наших капија, каже потпуковник Благојевић и додаје да је ентузијазам кадета утицао и на управу Војне академије која је одлучила да их у тој намери подржи па су ове године набављени најсавременији музички инструменти за њихову секцију.

Он наглашава да је све то допринело да се одржи концерт на Тргу Републике и да се кадети осете поносним што имају прилику да се на најбољи начин представе својим суграђанима.

Кадеткиња 142. класе Војне академије Сара Лисинац, члан Музичке секције, каже да је за њу чула и пре него што је уписала Војну академију.

– С обзиром на то да сам завршила нижу музичку школу, могућност да осим стицања војничких знања и вештина могу да наставим да се бавим музиком био је један од разлога који је допринео одлуци да упишем Војну академију. У Музичкој секцији влада сјајна атмосфера и ми са радошћу у њој проводимо слободно време, а нови инструменти допринели су да резултати нашег рада звуче још боље, каже кадеткиња Лисинац.

Вечерашњи наступ био је прилика да Београђани поразговарају са кадетима Војне академије и ученицима Војне гимназије и да се сазнају више информација о условима конкурса и уписа у војне школе.

ВОЈНА АКАДЕМИЈА - Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190; Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
copyright © Војна академија Београд / сва права задржана
дозволу за употребу материјала објављених на сајту тражите преко е-адресе: kancelarija@va.mod.gov.rs