Koncert kadeta Vojne akademije na Trgu Republike

Muzička sekcija Vojne akademije, uz podršku Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, održala je večeras koncert na Trgu Republike u Beogradu. Nastup je organizovan u okviru gradske manifestacije „Beogradska zima“.

Prestonička publika uživala je u raznovrsnom muzičkom programu i mogla je da se uveri da kadeti, osim što vladaju vojničkim vrlinama, znanjem i veštinama, učestvuju i u ostalim aspektima društvenog života te da su u svakom smislu budućnost i ponos naše vojske i države.

Vanredni prof. dr potpukovnik Srđan Blagojević istakao je da Vojna akademija ima dugu tradiciju negovanja i razvijanja kulturno-umetničkih sklonosti i veština svojih kadeta.

– Zapaženi su rezultati folklorne, plesne, retoričke, likovne i ostalih umetničkih sekcija koje postoje u krugu kasarne „ General Jovan Mišković“. Muzička sekcija Vojne akademije postoji dugi niz godina, ali je u prethodnih nekoliko godina doživela pravi preporod. Veliki broj kadeta odlučio je da joj pristupi i da s punim žarom doprinese da se za nju čuje i van naših kapija, kaže potpukovnik Blagojević i dodaje da je entuzijazam kadeta uticao i na upravu Vojne akademije koja je odlučila da ih u toj nameri podrži pa su ove godine nabavljeni najsavremeniji muzički instrumenti za njihovu sekciju.

On naglašava da je sve to doprinelo da se održi koncert na Trgu Republike i da se kadeti osete ponosnim što imaju priliku da se na najbolji način predstave svojim sugrađanima.

Kadetkinja 142. klase Vojne akademije Sara Lisinac, član Muzičke sekcije, kaže da je za nju čula i pre nego što je upisala Vojnu akademiju.

– S obzirom na to da sam završila nižu muzičku školu, mogućnost da osim sticanja vojničkih znanja i veština mogu da nastavim da se bavim muzikom bio je jedan od razloga koji je doprineo odluci da upišem Vojnu akademiju. U Muzičkoj sekciji vlada sjajna atmosfera i mi sa radošću u njoj provodimo slobodno vreme, a novi instrumenti doprineli su da rezultati našeg rada zvuče još bolje, kaže kadetkinja Lisinac.

Večerašnji nastup bio je prilika da Beograđani porazgovaraju sa kadetima Vojne akademije i učenicima Vojne gimnazije i da se saznaju više informacija o uslovima konkursa i upisa u vojne škole.

VOJNA AKADEMIJA - Pavla Jurišića Šturma 33, 11000 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190; E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
copyright © Vojna akademija Beograd / sva prava zadržana
dozvolu za upotrebu materijala objavljenih na sajtu tražite preko e-adrese: kancelarija@va.mod.gov.rs