latinica | english
Вести

Oбавештење о пријемном испиту за упис на Војну академијуСлушаоци за резервне официре генерације "март 2020" положили заклетвуОбавештење о одлагању уписа кандидата на мастер академске студије "Управљање ризицима у случају природних катастрофа"Извештај комисије избор у звања за наставнике вештинаКонкурс за избор и поновни избор лица у звање наставника вештина и сарадника Војне академије у пољу друштвено-хуманистичких и техничко-технолошких наукаСпортски сусрети поводом Дана Војне академијеРанг листа кандидата за пријем на мастер академске студије "Управљање ризицима у случају природних катастрофа"Јасмина Миловановић и Димитрије Гргић државни шампиони у стрељаштвуМинистар Вулин: Војна академија је понос Министарства одбране и Војске СрбијеОбука војних пилота и кадета на Аеродрому МораваСве вести

Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Министар Вулин: Мислимо данас на нашу браћу где год да живе

Министар Вулин: Мислимо данас на нашу браћу где год да живе

Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас обележавању школске славе Светог Саве у Војној гимназији у Београду

Према речима министра Вулина, на Савиндан се Срби окупљају “да би још једном подсетили и себе и свет зашто постоје и на чему је утемељено њихово постојање”.

- На једној речи важнијој и вреднијој од свега – слобода. И када је Свети Сава изборио аутокефалност Српске православне цркве – изборио је слободу. Наше право је да сами одлучујемо о себи, да говоримо својим језиком, бирамо свој пут, да сами одлучујемо и одређујемо ко ће нас на путу водити и да својој деци дајемо наша имена. Како онда, тако и сада, увек су ту неки велики и моћни који би уместо нас да одлучују и да нам одређују пут. Како онда, тако и данас – на нама је да не дамо. На нама је да сачувамо оно што нам је дато у аманет од старијих и да усправну и поносну Србију пренесемо онима који ће тек корачати нашим корацима, рекао је министар одбране и поручио да се “1219. године Србија усправила и рекла тада познатом цивилизованом свету да ће сама одлучивати о себи”.- 2020. године и ми кажемо да ћемо сами одлучивати о себи. Тако смо изабрали. Зато данас мислимо на Србе где год да су – на Србе на Косову и Метохији, у Босни и Херцеговини, Републици Српској, Хрватској, Словенији, Северној Македонији и Црној Гори. Мислимо на њих где год да живе и свако од њих мора да зна да је усправна, сигурна и стабилна Србија разлог и њиховог бољег живота. Научили смо да тамо где Србин нема свог судију, учитеља, полицајца да тамо нема ни правде за њега. Али зато смо научили да снажна и моћна Србија може да заштити и сачува тамо где нема српске државе. Мислимо данас на нашу браћу где год да живе и делимо са њима наду да ће правда бити универзална и да ће где год да живе правда бити достижна, поручио је министар одбране.

Како је истакао, Срби, где год да живе, мисле о својој Србији, а “нема Србије без самосталне одлуке и без њене војске”.

- Никада није било слободног српског народа и слободне и моћне државе српске, а да у њој није било снажне војске – војске која је умела да сачува и одбрани, која је умела и да образује и да научи. Јесте наше знање наше велико оружје, али више од свега јесте наша решеност да будемо сигурни и слободни – упркос свему. Не каже се узалуд да ће Срби за мир урадити скоро све, а за слободу баш све, нагласио је министар одбране и поручио да “останемо онакви какви јесмо – усправни, јединствени и непобедиви”.

Присутнима се обратио и начелник Војне гимназије капетан фрегате Мирослав Ћитић који је истакао да “морамо следити пут светосавски и ходати стазама Светог Саве, јер историја нам њиме започиње” и нагласио да је “светосавље наша универзална вредност која чува наш српски идентитет и омогућава заједничко духовно дисање”.

Обележавању Савиндана у Војној гимназији присуствовали су и ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник Горан Радовановић, начелник Војне академије генерал-мајор Бојан Зрнић, као и професори и ученици Војне гимназије.

После обреда сечења славског колача, ученици Војне гимназије извели су приредбу у оквиру културно-уметничког програма посвећеном школској слави у част Светог Саве.

 

HorSeparator
ИНФОРМАЦИЈА О КОРИШЋЕЊУ ПЛАТФОРМЕ ЗА УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ
Претраживање
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна