latinica | english
Вести

Прелиминарни списак кандидата који су успешно реализовали селекцију за упис у Војну академијуОдржана завршна вежба кадета "Дипломац 2020"Увид јавности докторске дисертације кандидата Дејана ЂорђевићаИзбор и поновни избор у звање наставника вештина и сарадника на Војној академијиИнтерни конкурс за избор лица у звање наставника вештина Војне академијеОбавештење о допунском термину другог дела селекције кандидата из грађанства за упис у Војну академијуМинистар Вулин на полигону „Тител“: Наше реке и наша језера неће бити без одговарајуће заштитеУвид јавности докторске дисертације кандидата Љубомира ДуловићаМинистар Вулин: Захваљујући врховном команданту Војске Србије, наше ваздухопловство поново може да штити наше небоУчешће на видео конференцији Форума Европских средњих војних школаСве вести

Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Министар Вулин: Мислимо данас на нашу браћу где год да живе

Министар Вулин: Мислимо данас на нашу браћу где год да живе

Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас обележавању школске славе Светог Саве у Војној гимназији у Београду

Према речима министра Вулина, на Савиндан се Срби окупљају “да би још једном подсетили и себе и свет зашто постоје и на чему је утемељено њихово постојање”.

- На једној речи важнијој и вреднијој од свега – слобода. И када је Свети Сава изборио аутокефалност Српске православне цркве – изборио је слободу. Наше право је да сами одлучујемо о себи, да говоримо својим језиком, бирамо свој пут, да сами одлучујемо и одређујемо ко ће нас на путу водити и да својој деци дајемо наша имена. Како онда, тако и сада, увек су ту неки велики и моћни који би уместо нас да одлучују и да нам одређују пут. Како онда, тако и данас – на нама је да не дамо. На нама је да сачувамо оно што нам је дато у аманет од старијих и да усправну и поносну Србију пренесемо онима који ће тек корачати нашим корацима, рекао је министар одбране и поручио да се “1219. године Србија усправила и рекла тада познатом цивилизованом свету да ће сама одлучивати о себи”.- 2020. године и ми кажемо да ћемо сами одлучивати о себи. Тако смо изабрали. Зато данас мислимо на Србе где год да су – на Србе на Косову и Метохији, у Босни и Херцеговини, Републици Српској, Хрватској, Словенији, Северној Македонији и Црној Гори. Мислимо на њих где год да живе и свако од њих мора да зна да је усправна, сигурна и стабилна Србија разлог и њиховог бољег живота. Научили смо да тамо где Србин нема свог судију, учитеља, полицајца да тамо нема ни правде за њега. Али зато смо научили да снажна и моћна Србија може да заштити и сачува тамо где нема српске државе. Мислимо данас на нашу браћу где год да живе и делимо са њима наду да ће правда бити универзална и да ће где год да живе правда бити достижна, поручио је министар одбране.

Како је истакао, Срби, где год да живе, мисле о својој Србији, а “нема Србије без самосталне одлуке и без њене војске”.

- Никада није било слободног српског народа и слободне и моћне државе српске, а да у њој није било снажне војске – војске која је умела да сачува и одбрани, која је умела и да образује и да научи. Јесте наше знање наше велико оружје, али више од свега јесте наша решеност да будемо сигурни и слободни – упркос свему. Не каже се узалуд да ће Срби за мир урадити скоро све, а за слободу баш све, нагласио је министар одбране и поручио да “останемо онакви какви јесмо – усправни, јединствени и непобедиви”.

Присутнима се обратио и начелник Војне гимназије капетан фрегате Мирослав Ћитић који је истакао да “морамо следити пут светосавски и ходати стазама Светог Саве, јер историја нам њиме започиње” и нагласио да је “светосавље наша универзална вредност која чува наш српски идентитет и омогућава заједничко духовно дисање”.

Обележавању Савиндана у Војној гимназији присуствовали су и ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник Горан Радовановић, начелник Војне академије генерал-мајор Бојан Зрнић, као и професори и ученици Војне гимназије.

После обреда сечења славског колача, ученици Војне гимназије извели су приредбу у оквиру културно-уметничког програма посвећеном школској слави у част Светог Саве.

 

HorSeparator
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна