latinica | english
Вести

Обавештење кандидатима који су испунили услове да приступе пријемном испиту за упис у Војну академију за школску 2020/2021. годинуВојна академија у магазину "Одбрана" поводом јубилеја 170. година од оснивања ове високошколске институцијеСлушаоци за резервне официре генерације "март 2020" положили заклетвуОбавештење о одлагању уписа кандидата на мастер академске студије "Управљање ризицима у случају природних катастрофа"Извештај комисије избор у звања за наставнике вештинаКонкурс за избор и поновни избор лица у звање наставника вештина и сарадника Војне академије у пољу друштвено-хуманистичких и техничко-технолошких наукаСпортски сусрети поводом Дана Војне академијеРанг листа кандидата за пријем на мастер академске студије "Управљање ризицима у случају природних катастрофа"Јасмина Миловановић и Димитрије Гргић државни шампиони у стрељаштвуМинистар Вулин: Војна академија је понос Министарства одбране и Војске СрбијеСве вести

Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Односи с медијима / Вести / Министар Вулин: Војску Србије више од свега чине људи

Министар Вулин: Војску Србије више од свега чине људи

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић разговарали су данас са представницима институција и припадницима Министарства одбране и Војске Србије којима је председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, поводом Дана државности Србије, доделио одликовања.

Орденом белог орла са мачевима првог степена одликована је Војна академија, а Орден је примио начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић. Истим Орденом одликован је и Пети батаљон Војне полиције а одликовање је уручено команданту Петог батаљона Војне полиције потпуковнику Владимиру Петрићу. Орденом белог орла са мачевима другог степена одликован је Технички ремонтни завод Крагујевац, а признање је уручено директору Завода потпуковнику Расиму Ћириковићу. Орден белог орла са мачевима трећег степена додељен је Војној гимназији, а орден је примио начелник капетан фрегате Мирослав Ћитић.Златна медаља за храброст “Милош Обилић” додељена је пилоту пуковнику Зорану Лунићу, а за изузетне заслуге у области медицинских наука Златном медаљом за заслуге одликован је професор др Томислав Мареновић, пуковник у пензији из Војномедицинске академије.

Честитајући на добијеним одликовањима, министар Вулин је истакао да Војску Србије, више од наоружања чине људи.

- Ово су људи који су одлуком врховног команданта заслужили да понесу одликовања за оно што су допринели институцијама на чијем су челу, или оно што су лично урадили. Овде су људи који су показали изузетну личну храброст, али показали и вредноћу, упорност и организационе способности. Војску Србије чине људи од којих свако заслужује да буде истакнут и свако заслужује да буде одликован – нагласио је министар Вулин.Врховни командант Војске Србије Александар Вучић, нагласио је министар одбране, увек је за своју војску и увек је био ту да препозна и награди оне који су најбољи и најуспешнији међу нама.

- Овим смо исправили и једну велику неправду. Све ратне јединице које су учествовале у биткама на Кошарама и Паштрику су биле награђене и њихов допринос је признат. Пети батаљон Војне полиције до сада није био, иако је од 1998. године, па до завршетка НАТО агресије имао чак 11 погинулих припадника и дао немерљив допринос борбама на Кошарама и Паштрику и свих оних година када је требало бранити своју земљу. На овај начин смо исправили једну неправду, али смо и показали да памтимо и да се сећамо и да никада нећемо заборавити ни једног од наших хероја – истакао је министар Вулин.

Начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић истакао је да је Војна академија одликовање добила поводом јубилеја 170 година постојања.

- Реч је о изузетном признању за нашу институцију, која испуњава своју историјску мисију и задатак да припрема најбољу децу ове земље за њену одбрану – нагласио је генерал Зрнић додајући да Војна академија наставља свој рад, као и да је добијено одликовање свакако потврда да је Војна академија институција која ужива висок углед у друштву и да је најбоља препорука за све младе људе када је реч о образовању.


Командант Петог батаљона Војне полиције потпуковник Владимир Петрић истакао је да је Орден који је тој јединици додељен поводом Дана државности изузетно признање за Пети батаљон Војне полиције, нарочито за његове припаднике који су 1998. и 1999. године учествовали у борбеним дејствима на простору Косова и Метохије, за људе који су тамо дали свој живот и који су били рањени.

- Ово изузетно признање је подстрек нама који смо сада припадници Петог батаљона, да радимо још боље, а колико то значи припадницима батаљона из ранијег периода сведочи то да су сви они у суботу, када смо добили ово признање, звали мене и остале припаднике Батаљона и честитали нам на добијеном ордену – нагласио је потпуковник Петрић.

Златна медаља за заслуге додељена је пуковнику у пензији професору др Томиславу Мареновићу, који је на данашњем пријему истакао да то одликовање за њега лично представља врх професионалне каријере и велико признање.

- Ова златна медаља је, уствари, и златна медаља која припада Војномедицинској академији где сам радио 41 годину. Она припада и колективу Клинике за анестезиологију ВМА, где сам провео цео свој радни век, као и медицинској грани анестезиологије која је важан део медицине. Веома сам срећан што сам добио ово признање – истакао је професор др Мареновић.


Данашњем пријему присуствовали су и ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник др Горан Радовановић и начелник Управе за људске ресурсе бригадни генерал Саво Иришкић.

HorSeparator
ИНФОРМАЦИЈА О КОРИШЋЕЊУ ПЛАТФОРМЕ ЗА УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ
Претраживање
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна