ћирилица | english
Mailing lista
Vaš e-mailВаш еМаил...
Kod sa slike
Prijavi se

generiši novi kod
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Promovisani rezervni oficiri generacije „Septembar 2019“

Promovisani rezervni oficiri generacije „Septembar 2019“

Ministar Vulin: Mir će biti trajniji i izvesniji kada je Vojska Srbije jaka i kada je njena država snažna

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas svečanosti povodom završetka vojno stručnog osposobljavanja slušalaca za rezervne oficire generacije „Septembar 2019” i njihovo promovisanje u čin rezervnog potporučnika Vojske Srbije, u kasarni „General Jovan Mišković“ u Beogradu.

Svečanost je započela čitanjem Ukaza predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, kojim su slušaoci za rezervne oficire promovisani u čin rezervnog potporučnika.

Ministar Vulin, obraćajući se okupljenima, istakao je da je Srbija otela svoje pravo da bude vojno neutralna i izabrala je i izborila se da sama odlučuje kako će živeti i kako će trajati, i da sami odlučujemo kako će nam se zvati deca, kojim ćemo jezikom govoriti, kojim ćemo pismom pisati.

 
- Zato što smo izabrali da budemo vojno neutralni, izabrali smo da ne primamo ničija naređenja, osim našeg naroda. Zato da znate oficiri - niko vas nikada neće slati da radite drugima ono što je rađeno našem narodu i niko vam nikada neće izdati naređenje da drugim ljudima i drugim narodima uskratite slobodu, otmete parče zemlje, unesrećite decu - naglasio je ministar Vulin.

Obraćajući se najmlađoj klasi rezervnih oficira, ministar odbrane je naglasio da oni moraju da postoje da bi Srbija bila vojno neutralna i da bi odbranila svoje pravo da sama odlučuje o sebi.
- Zato, ovaj stroj je stroj Srbije i stroj svih Srba gde god da su. Kada ga vide, osete se bolje, sigurnije, mirnije. A i mir biće trajniji i biće izvesniji i duži kada je Vojska Srbije jaka i kada je njena država snažna. Čuvajte se, jer Srbija ne može da priušti da izgubi nijednog od vas, čuvajte se i mislite na svoje porodice, mislite na budućnost i znajte da ono što je država Srbija uložila u vas možete joj vratiti samo svojim životom i nikako drugačije – istakao je ministar Vulin.

Porodicama promovisanih rezervnih oficira, ministar Vulin je zahvalio na tome što su odgajili ljude koji stoje ispred svog naroda, spremni da ga sačuvaju, zaštite i nauče.

- A vi, kada budete stajali ispred stroja ljudi koji će vam verovati svojim životom, svojom glavom, svojom budućnošću i svojim zdravljem, znajte da vas neće ceniti ni po činu, ni po godinama, već samo po znanju, po ljudskoj dobroti koju budete dali i pokazali. Ne možete od njih tražiti da urade ono što vi ne budete spremni da učinite. A znam da ste za svoju zemlju i za svoju vojsku spremni da učinite sve, baš kao što je Srbija spremna za mir da učini skoro sve, a za slobodu baš sve – poručio je ministar Vulin na kraju obraćanja.

Najuspešnijima iz generacije „Septembar 2019“, ministar Vulin uručio je nagrade – ručni sat sa posvetom i to rezervnim potporučnicima Vojne akademije intendantske službe Dragani Antić (9,73), Jovani Vukojević (9,55) i Aleksandru Radenkoviću (9,45), kao i rezervnim potporučnicima Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije sanitetske službe Nikoli Saviću (9,78), Jovani Nikolić (9,67) i Aleksandru Alimpiću (9,67).

Prva u rangu ovogodišnje generacije rezervnih oficira, rezervni potporučnik Dragana Antić, u ime generacije “Septembar 2019” zahvalila je svima koji su im pomogli na putu ka činu rezervnog oficira, posebno zbog toga što su više davali nego što su od njih tražili, nesebično deleći svoje znanje i iskustvo.

- Zahvalnost dugujemo i našim najmilijima, pre svega roditeljima, koji su nas učili da volimo svoju zemlju – naglasila je poručnik u rezervi Antić dodajući da zna koliko su danas njihovi roditelji i prijatelji ponosni na njih.

Porodice i prijatelji rezervnih oficira koji su prisustvovali današnjem događaju nisu krili ponos. Najbrojniju podršku imao je Dejan Đerić, master elektotehnike, od danas rezervni potporučnik Vojske Srbije, čija je porodica na današnju svečanost došla iz Užica.

- Školu rezervnih oficira sam izabrao, pre svega, iz rodoljubivih razloga, poučen rečenicom vojvode Bojovića kojom nas je savetovao da je “otadžbina za časnog čoveka i ozbiljnog muškarca skup obaveza i u ratu i u miru”. Preporučujem svim akademskim građanima da se prijave u Školu za rezervne oficire i na taj način ojačaju našu Vojsku i državu – istakao je potporučnik u rezervi Đerić. Posebno emotivno današnju promociju su doživeli njegov drug Marko i majka Ljubica, koja je rekla da je danas najviše bila ponosna na mladost koju videla u stroju.
 Da je Škola rezervnih oficira dobar izbor i za devojke primer je rezervni potporučnik Sanja Tošić, koja sa šestomesečnog školovanja nosi samo najbolje utiske. Po zanimanju je profesor fizičkog vaspitanja i profesor istorije, a posle završena dva fakulteta, Škola rezervnih oficira je bila pravi izbor za nju kojoj je oficirski poziv uvek bio zanimljiv.

- Volim svoju zemlju, želim da joj služim časno i pošteno iz patriotskih razloga sam se prijavila – istakla je rezervni potporučnik Tošić, kojoj je danas najveća podrška bio momak Predrag koji nije krio emocije pored svoje devojke u uniformi Vojske Srbije, a koga je, kako kaže, današnja svečanst podsetila na lepe uspomene iz vojničkih dana.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik dr Goran Radovanović, načelnik Uprave za ljudske resurse brigadni general Savo Iriškić, načelnik Uprave za obuku i doktrinu brigadni general Željko Petrović, kao i porodice, rodbina i prijatelji najmlađih rezervnih oficira.

  

HorSeparator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
DIGITALNI REPOZITORIJUM DOKTORSKIH DISERTACIJA
Pretraživanje
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna