ћирилица | english
Mailing lista
Vaš e-mailВаш еМаил...
Kod sa slike
Prijavi se

generiši novi kod
HorSeparator

Naslovna / Vesti / Obuka vojnih pilota i kadeta na Aerodromu Morava

Obuka vojnih pilota i kadeta na Aerodromu Morava

Ministar Vulin: Vojni piloti se obučavaju da čuvaju naše nebo i naš način života

- Posle 20 godina, naši kadeti, budući piloti, obučavaju se u skladu sa pravilima struke. Dve decenije smo čekali da imamo dovoljno vazduhoplova, nastavnika, da imamo dovoljno opreme, dakle svih resursa da bi jedan kadet zaista postao pilot, postao letač, i bio u potpunosti izjednačen sa svojim kolegama - rekao je na vojnom aerodromu Morava kod Kraljeva ministar odbrane Aleksandar Vulin, tokom obilaska pripadnika 714. protivoklopne helikopterske eskadrile koji se obučavaju na helikopteru Mi-35 i kadeta 140. klase Vojne akademije koji prolaze trenažni proces na helikoptetima HN-42/45.

- Vojska Srbije vodi računa da naši ljudi budu obučeni i da imaju sve potrebne uslove kako bi njihova obuka bila dobra, kvalitetna i kako bi sutra mogli da obavljaju svoje dužnosti. U sklopu toga intenzivno se obučavaju na novim sredstvima, novim helikopterima Mi-35 i H-145, modernizujemo "orla", radimo sve ono što je potrebno da bi naša Vojska bila u stanju da čuva naše nebo i naš način života - kazao je ministar Vulin.

- Vojska Srbije daleko je snažnija nego što je bila i zahvaljujući naporima vrhovnog komandanta i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i ogromnom novcu koji se ulaže u nas, ali i istom takvom trudu svih pripadnika Vojske Srbije, bićemo samo još jači - rekao je ministar Aleksandar Vulin.  

Komandant 98. vazduhoplovne brigade  pukovnik Zoran Prodanović izjavio je da su ministru prezentovani rezultati dosadašnje borbene obuke, pred nastavak drugog dela obuke pilota helikoptera Mi-35.

-  Sve se odvija prema planu i nadamo se da ćemo u predstojećem periodu realizovati kompletnu borbenu obuku pilota, čime će ovi helikopteri biti svrstani u borbeni stroj 98. vazduhoplovne brigade sa punim kapacitetom - istakao je pukovnik Prodanović i dodao da se obuka 140 klase Vojne akademije, na helikoptetima HN-42/45, odvija prema planovima te vojno-obrazovne ustanove, nakon čega će kadeti, završetkom ove školske godine, u punom obimu biti osposobljeni.

Poručnik Darijan Militar, pilot na helikopteru Mi-35M, ističe da je, posle završetka prvog dela obuke u Rusiji, na redu druga faza borbene obuke na helikopteru, zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga Ruske Federacije.

- Reč je o jednom od najboljih helikoptera na svetu u svojoj klasi i veliki je to izazov za nas da savladamo tehniku u najvećoj mogućoj meri.

Kadet Strahinja Petković, na smeru Vojno vazduhoplovstvo 140. klase Vojne akademije, koji je sa svojom generacijom na borbenoj obuci, podseća da su u četvrtoj godini završili osnovnu obuku na opštem tipu helikoptera “gazela”.

- Aktuelnu, petu godinu, završavamo u septembru. Iza nas je osnovni razdeo, ovde na Aerodromu Morava, a sada počinjemo sa navigacijskim letenjem na srednjim i malim visinama - ističe kadet Petković i dodaje da se nada da će jednom, s kolegama, imati priliku da se obučava i na helkopterima Mi-35.

Današnjem obilasku na Aerodromu Morava prisustvovali su državni sekretar Bojan Jocić, pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik dr Goran Radovanović i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković.

HorSeparator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
DIGITALNI REPOZITORIJUM DOKTORSKIH DISERTACIJA
Pretraživanje
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna