ћирилица | english
Mailing lista
Vaš e-mailВаш еМаил...
Kod sa slike
Prijavi se

generiši novi kod
HorSeparator

Naslovna / Vesti / Ministar Vulin: Budući piloti i učenici završne godine Srednje stručne vojne škole nisu prekidali školovanje tokom pandemije

Ministar Vulin: Budući piloti i učenici završne godine Srednje stručne vojne škole nisu prekidali školovanje tokom pandemije

- Naši budući piloti i učenici završne godine Srednje stručne vojne škole nisu prekidali svoje školovanje tokom trajanja pandemije. U skladu sa lekarskim preporukama, zbog specifičnosti njihovog budućeg zanimanja i zbog svega što moraju da urade i nauče, mi smo ih zadržali na školovanju, zadržali u kasarnskim-karantinskim uslovima, vodeći računa svakog dana o njima i njihovom zdravlju. Za sve to vreme, ni jedan kadet Vojne akademije i ni jedan učenik Srednje stručne vojne škole nije bio zaražen, zdravlje im nije bilo ugroženo – istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je danas obišao učenike 47. klase smera Ratno vazduhoplovstvo i protvvazduhoplovna odbrana Srednje stručne vojne škole i kadete 140. i 141. klase Vojne akademije modula Vojno vazduhoplovstvo na obuci na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

 

Prema njegovim rečima, oni su sve vreme vredno učili i radili i zato danas Srednja stručna vojna škola polaže maturski ispit, a u skladu sa planom i programom očekuje se završetak školovanja i za naše buduće pilote.

- Vojska Srbije je i ovde pokazala koliko je organizovana, koliko je sposobna, koliko vodi računa o svim svojim pripadnicima, a Vojna akademija i uopšte vojno školstvo su pokazali koliko su u stanju da se prilagode svakoj potrebi i svakoj situaciji – naglasio je ministar Vulin.
 

Prema rečima načelnika Vojne akademije general-majora prof. dr Bojana Zrnića, kadeti 140. i 141. klase Vojne akademije uprkos pandemiji održali su kontinuitet školovanja, a učenici 47. klase Srednje stručne vojne škole smera Ratno vazduhoplovstvo i vazduhoplovno-tehnička služba ovih dana završavaju školovanje i imaće maturski ispit. Posle toga, kako je dodao, završavaju vojno-stručnu obuku, a njihova promocija u podoficirske činove biće održana krajem septembra ove godine.

- Osim nastavka i završetka školovanja sadašnjih generacija u Vojnoj akademiji, radujemo se što ćemo sledeće sedmice započeti proces selekcije na osnovu konkursa koji je završen 15. marta. Stekli su se uslovi da od 12. maja počne proces selekcije. Prvo će biti pozivani kandidati za upis u Vojnu gimnaziju, pa za Srednju stručnu vojnu školu, dok je 16. maja planirano testiranje iz matematike i fizička provera za buduće kadete Vojne akademije – rekao je general Zrnić.
 
Na obuci je danas bio i kadet 140. klase Dušan Tanasijević, koji je na petoj godini smera Vojnog vazuhoplovstva i školuje se za pilota aviona.
 
- Trenutno smo na obuci na avionu Lasta V54, a u toku je završni deo obuke koji se odnosi na instrumentalno letenje. Po završetku obuke na Lasti, prelazimo na avion Galeb G4 – ističe kadet Tanasijević, dodajući da se obuka do sada odvijala po planu i da ga nakon ovog segmenta očekuje deo obuke posvećen noćnom letenju, nakon čega se stiču uslovi za prelazak na mlaznu avijaciju.

 

Među učenicima Srednje stručne vojne škole smera Ratnog vazduhoplovstva i PVO je i učenik četvrte godine mlađi vodnik Božidar Mitrić, koji ističe da će posle završetka nastave uslediti maturski ispiti i odbrana maturskih radova, zatim izvođenje posebnih obuka nastave i stažiranje.

On je istakao da je zadovoljan obukom, da su imali priliku da nakon teoretske nastave stečena znanja provere u praksi, na avionu i da su učenici zapamtili sve što su nastavnici preneli.
 
 
Obilazak je započeo referisanjem načelnika Vojne akademije general-major prof. dr Bojan Zrnića, koji je ministra odbrane informisao o nastavku školovanja i selekciji za upis u vojne škole koja predstoji u narednom periodu, nakon čega je ministar Vulin obišao obuku kadeta i učenika koja se izvodi na stajanci batajničkog aerodroma i razgovarao sa njihovim starešinama i nastavnicima.
 
Današnjem obilsaku prisustvovali su rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik doc. dr Goran Radovanović, komandant RV i PVO general-major Duško Žarković i načelnik Srednje stručne vojne škole pukovnik dr Stevan Mušicki.
 
HorSeparator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
DIGITALNI REPOZITORIJUM DOKTORSKIH DISERTACIJA
Pretraživanje
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna