latinica | english
Вести

Коначна ранг листа кандидата за пријем на МАС "Управљање ризицима у случају природних катастрофа"Војни спортисти доносе лекове војним пензионеримаОбавештење кандидатима који су испунили услове да приступе пријемном испиту за упис у Војну академију за школску 2020/2021. годинуВојна академија у магазину "Одбрана" поводом јубилеја 170. година од оснивања ове високошколске институцијеСлушаоци за резервне официре генерације "март 2020" положили заклетвуКонкурс за избор и поновни избор лица у звање наставника вештина и сарадника Војне академије у пољу друштвено-хуманистичких и техничко-технолошких наукаИзвештај комисије избор у звања за наставнике вештинаСпортски сусрети поводом Дана Војне академијеРанг листа кандидата за пријем на мастер академске студије "Управљање ризицима у случају природних катастрофа"Јасмина Миловановић и Димитрије Гргић државни шампиони у стрељаштвуСве вести

Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Октобар 2008 / СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ БАЊИЧКОГ ЛОГОРА, СТАРОГ САЈМИШТА И ЈАЈИНАЦА

СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ БАЊИЧКОГ ЛОГОРА, СТАРОГ САЈМИШТА И ЈАЈИНАЦА

Комеморација жртвама фашизма у ЈајинцимаУ Београду се 4. октобар обележава као дан када се преживели борци из II светског рата и њихови потомци сећају палих жртава злогласних логора-Бањицe и Старог сајмишта, који су своје животе оставили на овим стратиштима. На овај дан 1944. године немачке полицијске снаге распустиле су Бањички логор, бежећи главом без обзира, и због тога се овај дан обележава као дан престанка стравичних злочина у логорима Београда.

Представници заточеника КЛ Бањица и КЛ Старо сајмиште, као и представници Војске Србије, града Београда, Градског одбора СУБНОР-а и бројни гости из Београда и целе Србије, окупили су се данас да положе венце испред КЛ Бањица и на стратишту у Јајинцима. Око 300 представника бораца и њихових потомака из целе Србије одали су пошту невиним жртвама фашистичких злочина.

Полагање венаца жртвама фашизмаНа стратишту Јајинци страдало је око 130.000 невиних жртава, углавном Срба, Јевреја и Рома, чиме Јајинци представљају највеће стратиште на Балкану, после Јасеновца. Већина тих жртава прошла је кроз Бањички логор и логор на Старом сајмишту, а од укупно 233.000 заточеника, који су прошли кроз ова два логора, забележено је само 13 успешних бекстава и 29 приликом транспорта у Аустрију.

Председник Градског одбора СУБНОР-а генерал др Бранислав Поповић рекао је да ће наведени споменици вечно остати да чувају спомен на пале жртве и да подсећају младе нараштаје на стравичне злочине.

 

HorSeparator
ИНФОРМАЦИЈА О КОРИШЋЕЊУ ПЛАТФОРМЕ ЗА УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ
Претраживање
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна