latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / САРАДЊA ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ И СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

САРАДЊA ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ И СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Данас је у Војној академији потписан Споразум о сарадњи са Српском православном црквом, тиме је успостављена међусобна сарадња у области образовања и васпитања.

Сарадња Српске православне цркве и Војне академије Споразум су потписали начелник ВА генерал–мајор мр Видосав Ковачевић и, у име Одбора за верску наставу Архиепископије београдско–карловачке СПЦ, епископ хвостански Атанасије (Ракита).

Према Споразуму, Одбор за верску наставу Архиепископије ће, у сарадњи са Војном академијом, организовати популарна тематска предавања и трибине из различитих области за студенте и слушаоце Војне академије, као и ученике Војне гимназије ради упознавања, очувања и неговања народне традиције и духовности. Предавања ће држати универзитетски професори, теолози, психолози, историчари и други.

Сарадња Српске православне цркве и Војне академије- За нас овај споразум значи корак ка духовној изградњи, пре свега, наших студената и официра. Подсећам вас да смо сличне споразуме потписали и са Београдским и Нишким универзитетом, као и са Полицијском академијом, што значи отварање ВА према систему образовања у Републици Србији. Истовремено, ово је позив и осталим верским заједницама да се прикључе систему образовања студената ВА. Желимо да све оно што у земљи вреди искористимо како бисмо будуће официре «наоружали» свим могућим знањима и оспособили их за извршавање сложених задатка који их очекују у данашњем, врло компликованом времену – рекао је након потписивања Споразума начелник ВА генерал-мајор мр Ковачевић.

- У СПЦ постоји дубока духовна ризница стара две хиљаде година која чува изванредне вредности потребне човеку свакога времена, што може да допринесе креативности онога ко буде имао прилику да се тиме користи – коментарисао је потписивање Споразума епископ хвостански Атанасије (Ракита).

Сарадња Српске православне цркве и Војне академије Војна академија ће, у сарадњи са Одбором за верску наставу Архиепископије, организовати поклоничка путовања за студенте и слушаоце Војне академије, као и ученике Војне гимназије.

Чланови Одбора за верску наставу Архиепископије, који су универзитетски професори, пружиће стручну помоћ и подршку Војној академији у извођењу наставе из друштвено–хуманистичких предмета у областима: војне етике, социологије, војне историје, војне психологије, војне андрагогије и филозофије.

Сарадња између Одбора за верску наставу Архиепископије и Војне академије одвијаће се на бази годишњих програма, на основу којих ће се утврђивати врста, обим и начин стваривања појединих облика сарадње.

HorSeparator
Претраживање
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна