latinica | english
Вести

Увид јавности докторске дисертације кандидата Владе МитићаМинистар Вулин на обуци кадета: Наше оклопне јединице добиће првокласне официреОбавештење о другом делу селекције кандидата из грађанства за упис у Војну академију у школској 2020/2021. годиниОбавештење о допунском термину првог дела селекције кандидата из грађанства за упис у Војну академију у школској 2020/2021. годиниИзбор у звања сарадника на Војној академијиСвечаност поводом откривања бисте генерала Јована Мишковића и отварања Спомен собе на Војној академијиНових 3.300 квадрата за смештај кадета Војне академијеСписак кандидата који су успешно реализовали први део селекције и стекли услов да наставе даљи процес селекције за упис у Војну академијуИнтерни конкурс за избор и поновни избор лица у звање наставника вештина и сарадника Војне академије у пољу друштвено-хуманистичких наукаМинистар Вулин: Будући пилоти и ученици завршне године Средње стручне војне школе нису прекидали школовање током пандемијеСве вести

Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Јануар 2009 / САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА МО К. НОРВЕШКЕ СА НАЧЕЛНИКОМ ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ

САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА МО К. НОРВЕШКЕ СА НАЧЕЛНИКОМ ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ

14-01-2009

Јуче је у Војној академији одржан састанак представника Војне академије и Министарства одбране са саветником за међународну војну сарадњу Министарства одбране Краљевине Норвешке, господином Стијаном Јансеном.

У пратњи господина Јансена био је изасланик одбране К. Норвешке потпуковник Терје Хаверстад. Госте је примио начелник Војне академије генерал-мајор мр Видосав Ковачевић са својим најближим сарадницима, a састанку су присуствовали и представници Управе за школство Министарства одбране.

На састанку се говорило о развијању билатералне војне сарадње, нарочито из области војног школства, а најављена је и посета начелнице Војне академије К. Норвешке, адмирала Луизе Баствикен Војној академији, која је планирана ове године. 

Начелник Војне академије, генерал-мајор Видосав Ковачевић објаснио је гостима улогу и значај Војне академије у систему одбране Републике Србије и предложио да би сарадња требало да се развија у правцу реализације конкретних пројеката у Војној академији.

Као један од примера изложен је проблем модернизације библиотеке ВА у смислу дигитализације библиотечког фонда, нарочито старих и ретких књига, као и умрежавање сервера са дигиталним књигама у систем, коме би могли да приступе сви заинтересовани из било ког дела земље и света. Поменути пројекат би се могао наставити као пројекат учења на даљину у перспективи. Војна академија је урадила већ значајан део посла у смислу обједињавања библиотечког фонда и прављења база података, али је неопходно наставити са стварањем тахничких услова за успостављање система дигиталне библиотеке. Овај пројекат би могао бити задатак за наредни период, а помогао би Војној академији да се сврста у сам врх своје бранше, како у земљи тако и у свету, у складу са процесом акредитације и имплементације болоњских критеријума.

Генерал Ковачевић је додао и то да је К. Норвешка позната као велики пријатељ Р. Србије и земља која је до сада много помогла у развоју и модернизацији како ВС тако и МО РС у целини.

Господин Јансен је нагласио да ће размотрити све предлоге и учинити све да се они и реализују, али да је потребно израдити пројекте који би били разматрани.

На састанку је било речи и о одласку наших слушалаца Школе националне одбране у посету институцијама НАТО, као и о договору да искусни предавачи са Норвешке Војне академије одрже предавања слушаоцима Школе националне одбране.

Као закључак, обе стране су изразиле задовољство досадашњом сарадњом као и договореним предлозима и понудама.

HorSeparator
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна