30. 01. 2009.
УЛОГА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У ГЛОБАЛНОМ СВЕТУ

Начелник Војне академије, генерал-мајор мр Видосав Ковачевић са најужим сарадницима, присуствовао је предавању проф. др Душана Шиђанског на тему: ''УЛОГА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У ГЛОБАЛНОМ СВЕТУ. ГЛАВНИ ИЗАЗОВИ: САДАШЊА КРИЗА И РЕФОРМЕ. КОНФРОТАЦИЈА ИЛИ САРАДЊА'', одржаног у среду 28. јануара 2009. године у свечаној сали Српске академије наука и уметности.

Професор др Душан Шиђански, еминентни је професор из наведене области, а тренутно ради као специјални саветник председника Европске комисије и почасни је председник Европског културног центра, као и члан Савета Фондације Latsis у Женеви.

У делу предавања о безбедносним аспектима ЕУ, Шиђански је истакао да је Европа, иако највећа трговинска сила на свету, нема моћ, односно војску, због чега не може равноправно да учествује у светским кризама и разговара са њиховим актерима. ЕУ је, такође, до сада била подељена у решавању светских питања, и често је, по мишљењу Шиђанског, доводила у питање основне принципе свог Устава, доносећи одлуке под притиском.

Говорећи о изгледима Србије да уђе на "белу шенген листу", професор Шиђански је истакао да је то "очигледно политичка одлука", као и да Србија има услова да уђе на листу, али да прво треба да реши проблеме са пасошима и другим надлежним питањима.

ВОЈНА АКАДЕМИЈА - Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190; Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
copyright © Војна академија Београд / сва права задржана
дозволу за употребу материјала објављених на сајту тражите преко е-адресе: office@va.mod.gov.rs