ћирилица | english
Mailing lista
Vaš e-mailВаш еМаил...
Kod sa slike
Prijavi se

generiši novi kod
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Arhiva aktuelnosti / Aktuelnosti 2009 / VEŽBOM „SRETENjE 09“ OBELEŽEN DAN VOJSKE SRBIJE I DAN DRŽAVNOSTI

VEŽBOM „SRETENjE 09“ OBELEŽEN DAN VOJSKE SRBIJE I DAN DRŽAVNOSTI

Na Beogradskom keju pored reke Dunav u Novom Sadu, vežbom „Sretenje 09“ danas je obeležen 15. februar - Dan državnosti i Dan Vojske Srbije.

Vežbi su prisustvovali – predsednik Republike Srbije Boris Tadić, predsednica Narodne Skupštine Slavica Đukić Dejanović, ministar odbrane Dragan Šutanovac, zastupnik načelnika Generalštaba VS general-potpukovnik Miloje Miletić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, članovi Vlade Republike Srbije, predstavnici vojno-diplomatskog kora, lokalne samouprave, verskih zajednica i brojni građani Novog Sada.

Glavni grad Autonomne pokrajine Vojvodine, posle Beograda i Niša prethodnih godina, bio je domaćin manifestaciji povodom obeležavanja Dana državnosti i Dana Vojske Srbije.

Predsednik Republike Boris Tadić, čestitajući građanima Dan državnosti, a pripadnicima oružanih snaga Dan Vojske Srbije, rekao je da „obeležavanje Sretenja i Dana Vojske objedinjuje identitete voske i države, čime se obnavlja njihova najdublja povezanost u srpskoj državotvornoj tradiciji.“

Tadić je istakao da Srbija nikome nije pretnja, već prijatelj i partner, stub regionalne stabilnosti i bezbednosti i demokratska i evropska zemlja.

„Srbija svoje interese brani isključivo mirnim putem. To je politika kojom ćemo se rukovoditi i u budućnosti. Vojska je garant ove miroljubive državne politike i institucija u koju svi imamo veliko poverenje“, rekao je predsednik Tadić.

„Kosovo i Metohija je najvažnije i naosetljivije pitanje naše, ali i regionalne i evropske bezbednosti i politike. Mi ostajemo čvrsto opredeljeni da svoja legitimna prava, na svojoj teritoriji branimo pravnim i diplomatskim sredstvima, a ne silom. Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova i poštujući međunarodno pravo, vlastite legitimne interese, svoj integritet na Kosovu braniće na pravnom terenu, pred Međunarodnim sudom pravde“, istakao je Tadić i dodao da osim članstva u Evropskoj uniji, Srbija želi najbolje moguće odnose sa Rusijom i SAD, a „cilj nam je da, uprkos neslaganju oko pojedinih pitanja ojačamo odnose i sa Crnom Gorom, Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom. Srbija čini sve da region bude stabilan i da dobri odnosi budu osnova uspešnog regionalnog prosperiteta.“

Predsednik Tadić je podsetio na dva velika događaja: 205 godina od podizanja Prvog Srpskog ustanka i 174 godine od donošenja Sretenjskog ustava. On je tom prilikom pozvao građane da okrenuti evropskog budućnosti Srbije čuvamo svoj suverenitet, integritet i dostojanstvo, da bi nam država bila onakva kakvu želimo – jaka, stabilna i poštovana u svetu.

U izvođenju vežbe „Sretenje 09“ učestvovalo je 736 profesionalnih pripadnika Vojske Srbije iz Kopnene vojske i Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, a težište je bilo na prikazu operativnih sposobnosti Specijalne brigade, Prve brigade, Rečne flotile, Petog bataljona Vojne policije te jednica iz sastava 204. i 98. avijacijske baze i 250. raketne baze Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane. Jedinice Vojske Srbije prikazale su intervidovske sekvence osposobljavanja za izvršavanje dela zadataka u odbrani zemlje i pružanju podrške građanima i civilnim vlastima Republike Srbije.

Vežba se sastojala iz sedam sekvenci nakon kojih je usledio taktičko tehnički zbor prilikom čega su građani mogli da pogledaju i upoznaju se sa borbenim i neborbenim sredstvima koje koriste naše oružane snage.

Prva sekvenca predstavljala je prikaz upotrebe jednog od najnovijih sredstava u naoružanju Vojske Srbije – sistema bespilotnih letelica LB ORBITER mini. Radi se o izviđačkom sistemu koji je uveden u naoružanje i opremu Vojske Srbije tokom 2008. godine. ORBITER predstavlja osnovno sredstvo izviđačkih jedinica KoV za prikupljanje obaveštajnih podataka o prostoru, protivniku i meteo prilikama, u realnom vremenu. Tom prilikom demonstriran je prenos video signala dobijenog tim sistemom i uvezivanje sistema u komandno-informacioni sistem. Posmatrači su putem video projektora mogli da prate signal sa letelica koje su u tom trenutku letele iznad Vranja i Novog Sada. Na ekranima je, tokom istog segmenta vežbe bilo moguće pogledati i prikaz Geografsko-informacionog sistema koji je proizvod domaćeg znanja i stručnosti.

Usledio je segment – avio i artiljerijska podrška nasilnog prelaska vodene prepreke u okviru koga su kombinaciju složenih dejstava predstavle jedinice Rečne flotile, avijacije i rečnih diverzanata iz sastava Specijalne brigade. Segment kontrole Vazdušnog prostora i zaštita snaga te bliske vazduhoplovne vatrene podrške obeležili su naleti aviona MIG 29 i Galeb G-4. Helikopteri tipa Gama demonstrirali su vatrenu podršku nasilnog prelaska reke. Rečni diverzanti prikazali su ronilačke veštine prilikom dejstva na plovni objekat dok je artiljerijska priprema i podrška nasilnog prelaska reke simulirana priručnim i školskim sredtvima.

Težišni deo trećeg, četvrtog i petog segmenta vežbe odnosio se na nasilno zauzimanje suprotne obale reke Dunav desantom uz prevoženje mehanizovanih jedinica pontonirkama i vazduhoplovnu podršku jedinica V i PVO. Dinamične scene prevoženja i iskrcavanja vodenog i helikopterkog desanta, kao i protivvterorističkih dejstava na oteti autobus i plovni objekat izazvale su posebnu pažnju posmatrača. Vežba je završena defileom svih učesnika.

Obeležavanje Dana Vojske Srbije završeno je taktičko-tehničkim zborom koji je privukao brojne građane Novog Sada.

HorSeparator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
Pretraživanje
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna