ћирилица | english
Mailing lista
Vaš e-mailВаш еМаил...
Kod sa slike
Prijavi se

generiši novi kod
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Odnosi s medijima / Arhiva vesti / Mart 2009 / OTVOREN KONKURS ZA UPIS U VOJNU AKADEMIJU

OTVOREN KONKURS ZA UPIS U VOJNU AKADEMIJU

01-03-2009

Od danas je otvoren konkurs za prijem novih studenata Vojne akademije. U školsku 2009/2010. godinu biće primljeno 240 kandidata, od čega oko 30 devojaka.

Konkurs je otvoren do 31. marta 2009. godine, a na konkurs se mogu prijaviti svi zainteresovani kandidati koji ispunjavaju opšte i posebne uslove konkursa. Za razliku od uslova konkursa prethodnih godina, kandidati ove godine neće morati da imaju vrlo dobre ocene iz matematike i vladanja da bi mogli da se prijave, već su uslovi upisa usaglašeni sa uslovima za upis na ostale fakultete u R. Srbiji. Pored uslova za upis u Vojnu akademiju, promenjen je i sistem bodovanja na osnovu kojeg će se vršiti rangiranje kandidata, o kojem će biti reči po završetku konkursnog roka.

Svi kandidati koji zadovoljavaju opšte i posebne uslove konkursa biće pozvani na selekciju koja počinje 3. maja 2009. godine. Kandidate će pozivati predstavnici vojnih odseka, gde su predali dokumenta za upis, i saopštiće im plan pozivanja na selekciju. Selekcija podrazumeva polaganje kvalifikacionog ispita, fizičku proveru i zdravstvene preglede. Pre selekcije kandidati će obaviti opšte zdravstvene preglede, koji su u nadležnosti vojnih odseka. Za razliku od prethodne godine, test znanja obuhvataće samo oblasti srpskog jezika, sociologije, geografije i istorije, dok je oblast psihologije izostavljena.

U novoj školskoj godini studenti će biti primljeni na svih šest studijskih programa Vojne akademije, čija bi akreditacija trebalo da bude završena u toku ove godine. Po uspešnom završetku Vojne akademije nove oficire čeka sigurno zaposlenje u jedinicama Vojske Srbije, a svoje stručno usavršavanje moći će da nastave na diplomskim akademskim (master) studijama Vojne akademije ili na drugim fakultetima u zemlji i inostranstvu. Diploma, koju će steći novi oficiri biće priznata na svim fakultetima u Srbiji i u inostranstvu, jer su studijski programi Vojne akademije u potpunosti prilagođeni Bolonjskoj deklaraciji.

Vojna akademija će, nizom promotivnih aktivnosti (promocije po školama Srbije, akcijama "Otvorena vrata VA", medijskim nastupima i sl.), svim zainteresovanima omogućiti pristup informacijama o upisu u Vojnu akademiju, studijskim programima, pogodnostima školovanja i daljeg usavršavanja, kao i o profesionalnoj karijeri oficira Vojske Srbije.

HorSeparator
VOJNA AKADEMIJA
Pavla Jurišića Šturma 33, 11000 Beograd
Tel: 011/3603-247, 011/3603-331; Faks: 011/3005-190
E-pošta: office@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna