latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / ПОСЕТА СТУДЕНАТА ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ ШАБАЧКОЈ ЕПАРХИЈИ

ПОСЕТА СТУДЕНАТА ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ ШАБАЧКОЈ ЕПАРХИЈИ

Са благословом Његовог Преосвештенства, викара Патријарха српског, Епископа хвостанског Г. Атанасија, група студент махом завршних година Војне академије посетила је светиње Шабачке епархије. Њих су пратиле старешине: потпуковник Драган Аврамовић, начелник Oдсека за цивилно-војну сарадњу (ОЦВС), капетан фрегате Светозар Василески, заменик начелника ОЦВС и капетан Жељко Цвијић, командир у студенстком пуку.

Будући српски официри посетили су стари Соко град а потом су присуствовали светој литургији у маленом храму неколико стотина метара подно војног утврђења. Велики број њих се причестио. Наш домаћин, јереј Зоран Ристивојевић је нашу христољубиву војску срдачно поздравио и угостио. Истакао је да је овај дан један од најрадоснијих од када постоји духовни центар подно Соко града и да се св. владика Николај Велимировић неизмерно радује окупљању српског војног подмлатка у Његовој светињи. Начелник љубовијске станице полиције господин Сретен Цвијановић је студенте Војне академије упознао са бурном војном историјом овога краја и тешким и честим борбама за превласт над Соко утврђењем. Након тога је младост пошла на врх на којем се налазе остаци Соко тврђаве а који данас краси велики крст.

У седишту Шабачке епархије нас је дочекао Његово Преосвештенство Епископ шабачки Г. Лаврентије, наш домаћин на овом путу. У топлом и пријатељском сусрету Владика није крио искрену радост што су му у госте дошли студенти Војне академије. Показао им је Саборни шабачки храм и гроб Луке Лазаревића, војводе из Првог српског устанка. Посебну радост код присутног верног народа је изазвало заједничко певање песме ''Тамо далеко'' војних академаца и епископа Лаврентија. Као прави српски домаћин, Владика је уважене госте послужио добром ракијом, кафом и васкршњим јајима. Војни секретар епископа Атанасија се у његово име од срца захвалио Владици шабачком на гостопримству.

У смирај дана студенти Војне академије су посетили прелепу Каону. Студенти су остали без даха пред природним, духовним и градитељским лепотама овог манастира. Игуман отац Андреј је војном подмлатку показао и чувени рибњак, крстионицу, кућу која симболише витлејемску пећину и др. Дружење се завршило вечером уз коју су игуман и присутни размењивали искуства о војничким данима. На крају је отац Андреј војне омладинце позвао на што скорије једнодневно дружење у Каони.

Пуни утисака, духовно окрепљени и освежених знања из познавања националне историје, наши студенти Војне академије су веома задовољни отишли да се посвете својим свакодневним обавезама.

HorSeparator
Претраживање
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна