ћирилица | english
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Arhiva aktuelnosti / Aktuelnosti 2009 / ODRŽANA GODIŠNjA KOMEMORATIVNA SVEČANOST U MATHAUZENU

Aktuelnosti 2009
11. 05. 2009.   15:16:30

ODRŽANA GODIŠNjA KOMEMORATIVNA SVEČANOST U MATHAUZENU

Delegacija Republike Srbije, prisustvovala je redovnoj godišnjoj komemorativnoj svečanosti održanoj 10. maja 2009. godine u okviru kompleksa nekadašnjeg logora smrti u Mathauzenu povodom obeležavanja 64. godišnjice oslobođenja tog nacističkog stratišta.

Delegaciju Republike Srbije predvodili su preživeli zatočenici logora smrti u Mathauzenu iz naše zemlje, a u njoj se nalazio izuzetno veliki broj diplomatskih i vojno-diplomatskih predstavnika Republike Srbije u Republici Austriji, predstavnici Vojske Srbije, Vojne akademije, Srpske pravoslavne crkve i više stotina pripadnika srpske dijaspore koji žive u toj državi.
Kraj Jugoslovenskog nacionalnog memorijala, uz prisustvo državne zastave Republike Srbije koju je nosio student Vojne akademije u Beogradu, prisutnima se obratio Njegova ekselencija ambasador Republike Srbije u Republici Austriji Dragan Velikić.

Logor smrti u Mathauzenu predstavlja jedno od najvećih mesta stradanja u okupiranoj Evropi tokom Drugog svetskog rata.

Dana 8. august 1938, samo nekoliko nedelja nakon nacističke okupacije Austrije, zatvorenici iz logora u Dahauu,  koncentracionog logora u blizini Minhena, prebačeni su u austrijski grad Mauthauzen, u blizini Linca.

Koncentracioni logor u Mathauzenu bio je poznat kao središnji logor za ukupno 49 drugih logora koji su se nalazili na teritoriji okupirane Austrije. Između 8. avgusta 1938. i 5. maja 1945. godine, oko 195. 000 osoba, muškaraca i žena, bili su zatočeni u tim logorima koji su predstavljali mesta užasnog stradanja ljudi, njihovog mučenja i likvidacije.

Koncentracioni logor u Mathauzenu oslobođen je 5. maja 1945. godine od strane jedinica sovjetske Crvene Armije. Suđenja za počinjene zločine u Mathauzenu odigrala su se početkom 1946. godine. 1947. godine, sovjetske vojne vlasti zvanično su predale lokalitet nekadašnjeg koncentracionog logora u Mathauzenu Republici Austriji. 1949. godine ustanovljen je Državni muzej u Mathauzenu i iste godine otpočeto je sa podizanjem nacionalnih memorijala.

Pored logora smrti koji se nalazio u samom mestu Mathauzen, logori su postojali i u brojnim drugim naseljenim mestima poput Gusena, Ebenzea, Melka i drugih. Nakon okončanja Drugog svetskog rata, sva stratišta u okviru sistema koncentracionog logora u Mathauzenu proglašena su zvaničnim memorijalima. Tako je 3. maja 1970. godine austrijski savezni kancelar Bruno Krajski svečano otvorio središnju muzejsku postavku posvećenu tragičnim događajima i žrtvama koncentracionog logora u Mathauzenu.


Arhiva vesti   2011 2010 2009 2008
Center Separator
Center Separator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
Pretraživanje Aktuelnosti 2009
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna